Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok ska ge fiskarkapellen en plats i historien: "Vi känner till flera försvunna"

/
  • Bergöns kapell, som ligger i norra delen av Hudiksvalls kommun, men som till stor del tas omhand av ideellt arbetande personer i Sågtäkten, uppfördes redan 1636.
  • Bergöns kapell är populärt bland bröllopspar och vid barndop.
  • Nu skriver Daniel Olsson sin bok om fiskarkapellen.

Någon borde göra en mer sammanfattande beskrivning av fiskarkapellen, anser byggnadsantikvarie Daniel Olsson. Utifrån sin forskning är han nu i färd med att avsluta arbetet med en bok i ämnet.

Annons

Redan 2012 presenterades första etappen – nu är byggnadsantikvarie Daniel Olsson inne i en andra etapp och i färd med att sammanställa sitt framforskade material till en bok.

Tillsammans med Lars Nylander på Hälsinglands museum och arkeolog Bo Ulfhielm har han tittat både på ännu befintliga fiskarkapell, samt på försvunna kapellplatser.

– Vi känner till flera försvunna kapell. Bland annat kan det ha funnits ett på Jättholmarna utanför Mellanfjärden. Det finns lämningar efter en förmodad gravplats, så vi tror att det även kan ha stått ett kapell där, eftersom det finns begravningsplatser i anslutning till kapellen på de äldsta kapellplatserna.

I boken berättar Daniel Olsson om elva bevarade kapell i Gävleborgs län, varav två ligger längs gästrikekusten och nio i Hälsingland. Dessutom finns tre i Medelpad, 14 i Ångermanland – eftersom Gävlefiskare begav sig dit under tidigare århundraden – samt fem i Västerbotten och fem i Norrbotten.

Daniel har själv dokumenterat mycket kring byggnaderna, Lars Nylander har arbetat med fisket och med konsthistoria, och Bo Ulfhielm har ägnat sig åt den tidigare historien. Allt är ett samarbete mellan länsmuseet Gävleborg och Hälsinglands museum, med bidrag från Uppsala stift (Svenska kyrkan), länsstyrelsen och en del fondmedel.

– Detta är en del av en riktigt stor historia, många vet mycket om sitt kapell, men vet inte mycket om traditionen och den praktiska funktionen. Det finns mycket verksamhet knuten till kapellen. Dels användes kapellen som samlingslokal, man hade en kapellklocka som samlade folket, dels som förvaringslokal för redskap vintertid.

– Dagens kapell är starkt kopplade till fisket, men de tidigare kapellen kan ha en koppling till sjöfarten längs kusten, det ligger så långt tillbaka att det saknas dokumentation. Men det är roligt att knyta ihop allt. En del av det har vi bara spår av, som Drakön i Hudiksvalls skärgård. Där vet vi att hamnläget har sitt ursprung ända tillbaka till 1400-talet. Och på Iggön utanför Gävle fanns en ruin på 1540-talet, då Gustav Vasas fogde besökte platsen.

Varför är du så intresserad av detta?

– Många lokalhistoriska böcker har tagit upp de enskilda kapellen, och både i Hälsingland och Gästrikland finns kyrkobeskrivningar gjorda. Men för dem som är intresserade av detta ämne har det saknats en mer sammanfattande beskrivning – hur de kom att utvecklas, vilken tid de anlades, vilken roll de hade i sina miljöer och hur de fungerade i förhållande till de vanliga hemkyrkorna.

– Det var vanligt att då föremål tjänat ut i hemkyrkorna hamnade de i fiskarkapellen, så det finns väldigt mycket kulturhistoria här. Bland annat har vi sett bänkdelar och annat från ursprungliga kyrkor. De är som kyrkorum i miniatyr, de har altare och altarring och predikstol.

Och intresset från allmänheten?

– Det finns ett stort intresse, det är många som besöker fiskelägen – även om man inte är religiöst intresserad. Det finns även ett ökande intresse för dop och vigslar i kapellen, och man är verkligen mån om miljöerna på öarna.

Har du fått höra några spökhistorier?

– Nej, inte så mycket av den sortens historier. De kanske finns, men jag har mest fått höra om förändringar av miljöerna genom åren – jag har intervjuat bland annat Carl Adolf Murray, som föddes 1912. Han var präst bland annat i Ovansjö kyrka – han blev 101 år och jag hälsade på honom 2011, han kunde berätta mycket.

– Det finns kunskap hos människor som inte finns i arkiven. Jag tänker mig att detta ska kunna bli en guidebok till de fantastiska kulturmiljöer de är, och jag och mina kollegor kommer säkert att vara ute och berätta vad vi fått fram om de här miljöerna. Det är mycket tacksamt att presentera och lyfta fram.

Börjar du tröttna på fiskarkapellen nu?

– Nej, det kan säkert komma fram ännu mer. Det är en spännande miljö och jag vill visa hur alla fiskarkapellen längs kusten – det finns även fiskarkapell på den finska sidan av Bottenviken – hör ihop.

När är boken klar då?

– Boken ska komma ut i december, den blir runt 160-170 sidor, och med många bilder. Kanhända blir det ett boksläpp någonstans i Hälsingland, än är inget bokat.

Läs mer: Äldsta kapellet finns på Bålsön

Mer läsning

Annons