Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norskt tema en självklarhet

/
  • Rebekka Karijord inleder Stockholms kulturfestival med att sjunga sin låt

Det norska temat på Stockholms kulturfestival var bestämt sedan länge. Terrordådet den 22 juli gav nya perspektiv på satsningen. Men arrangörerna tvekade aldrig att genomföra hyllningen till det sorgedrabbade Norge.

Annons

- Vi tog snabbt kontakt med alla norska artister och norska ambassaden och alla var helt överens med oss och den känsla vi hade. Nu är det viktigare än någonsin att visa norsk kultur i Sverige. Att både stödja och stå nära, säger Claes Karlsson, konstnärlig ledare för festivalen.
Händelserna i Norge har självklart gett avtryck i programmet. När festivalen inleds den 16 augusti håller Norges ambassadör Anne Lund och finansborgarrådet Sten Nordin var sitt tal, som avslutas med att Rebekka Karijord sjunger sin låt "Wear it like a crown".

Den norska sångerskan är sedan tio år tillbaka bosatt i Stockholm, men skotten på Utöya drabbade även henne på ett personligt plan.
- Två ungdomar från det lilla samhället vi kommer från, Nesodden, är döda. Det är min lillasysters kompisar som är borta. Allt kom så himla nära, säger hon.
"Wear it like a crown" har använts som ledmotiv till Cirkus Cirkörs föreställning med samma namn. Men Rebekka Karijord tycker att den kan fungera som tröst i en svår tid.
- Den handlar om att man måste våga bära rädslan som en krona, våga visa den och inte kapsla in den eller omformulera den till svarta känslor som kan bli till extremism, rasism eller intolerans, säger hon och fortsätter:
- Musiken är så viktig i sådana här sammanhang, den når dit orden inte når.

Bland de artister som uppträder under Norge-temat märks Ane Brun, Alexander Rybak och Kari Bremnes. Dessutom framträder Beate Grimsrud och Karl Ove Knausgård på Internationell författarscen.
Trots att mycket av uppmärksamheten riktas mot de norska medverkande under kulturfestivalen finns det många andra programpunkter att ta del av fram till den 21 augusti. Det största affischnamnet är Martha Reeves & the Vandellas, soulikoner som 1964 levererade klassikern "Dancing in the street".
Sara Ullberg/TT Spektra
sara.ullberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons