Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlands äldsta båt: vad kan den lära oss om livet för 100 generationer sedan?

Omkring 500 år innan Jesus föddes högg människor i Fiskeby ner en stor tall för att göra en stockbåt att frakta förnödenheter med. Vilka var de?

Annons

Fiskebybåten, Norrlands äldsta båtfynd, visas för publik i Hälsinglands museums magasin i hamnen i Hudiksvall.

Fantasin väcks när den mer än 2500 år gamla stockbåten visas i det gamla cementmagasinet i Hudiksvalls hamn. Det handlar om Norrlands äldsta båtfynd och det inger respekt.

Märken efter stenyxor och andra redskap syns tydligt i den sex meter långa och 65 centimeter breda stocken. Hantverksskickligheten är tydlig, för det är inte bara en urgröpt trästam utan här finns utskjutande stävar och ett medvetet formspråk som känns igen från hällristningar. I aktern finns en tydlig avsats för en paddlare.

Läs mer: Här är Norrlands äldsta båt

Arkeolog Bo Ulfhielm berättar om olika metoder att åldersbestämma gamla båtar. Än så länge har Fiskebybåten bara genomgått  en C14-datering.

Bo Ulfhielm, arkeolog och fornminnesinventerare, berättar för en stor och engagerad publik på Hälsinglands museum om gamla båtfynd och vad de kan berätta om livet förr. Sedan blir det en promenad till båten i hamnmagasinet.

– På 1990-talet reste jag runt i hela Norrland och dokumenterade stockbåtar till en C-uppsats. De såg ungefär likadana ut. Men när jag kom till Hälsingtuna kyrka, där en sex meter lång båt förvarades, gav den ett helt annat intryck, säger han.

Först tio år senare, 2005, daterades till slut båten med hjälp av C14-metoden och då var sensationen ett faktum. Det visade sig vara Norrlands äldsta båtfynd. Den placeras under bronsåldern, som slutade kring år 500 före Kristus, i stället för tusen år senare som man länge trott.

– Båten är märkligt välbevarad, trots att den inte konserverats, säger Bo Ulfhielm.

Det var 1892 som några bönder gjorde fyndet när de dikade ut en myr i Fiskeby för att använda marken för odling. På en manslängds djup låg båten. Stockbåtar är vanliga, det finns omkring 1000 fynd i Sverige från olika tider, så båten fick stå orörd och osedd i hundra år.

Vilka redskap och hur många användes när Fiskebybåten tillverkades för 2500 år sedan? Frågorna är fler än svaren när Norrlands äldsta båtfynd visas upp.

Riktigt hur det såg ut i Fiskeby när stockbåten användes vet man förstås inte. Inte heller varför den övergavs. Det var en tid när havsytan gick långt in över land, över 20 meter över dagens havsyta, och båten har legat i en havsvik. Fem personer kunde sitta och paddla och den klarade av en last på omkring 1000 kilo, men mer går det inte att uttyda.

– Det finns omkring 100 fynd av stockbåtar i Gävleborgs län och de flesta har hittats i små sjöar. I Långmyrsjön i Bjuråker finns till exempel tre bevarade fynd av stockbåtar, men de är betydligt yngre än Fiskebybåten, de är daterade till högmedeltiden, ca 1200–1400 år efter Kristus, berättar Bo Ulfhielm.

Kanske finns fler båtar eller andra spår efter bronsåldern att upptäcka i fornminnestäta Hälsingtuna, där havet mötte land i djupa vikar. Några fler grävningar bredvid båtfyndet i myrkanten har inte gjorts.

Fisket har alltid varit en livsviktig näring för människor, och båtafynd från skilda tider lägger ett historiskt pussel där nya vetenskapliga analysmetoder hela tiden ger nya svar. Fortfarande återstår mycket att upptäcka. Bland annat saknas fynd av små båtar fram till 1800-talet liksom kolpråmar från den tidiga industrialismens tid och storbåtar och fiskehaxar.

Läs mer: Vad finns på Drakön?

FAKTA

C14-metoden har använts sedan början av 1950-talet och hjälper forskarna att åldersdatera organiskt material, till exempel döda djur och växter eller fossiler.

Mer läsning

Annons