Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelprisvinnaren José Saramago död

/
  • Den portugisiske författaren José Saramago avled på fredagen på Lanzarote, där han varit bosatt sedan 1992.

Den portugisiske författaren José Saramago har avlidit, 87 år gammal. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1998.

Annons

José Saramago föddes 1922 i ett lantbrukarhem i byn Azunhaga norr om Lissabon. Han utbildade sig ursprungligen till mekaniker men kom med tiden, via journalistiken, allt närmare författarbanan. Han debuterade i början av 1970-talet, men slog igenom brett först som 50-åring med den historiska kärleksromanen Baltasar och Blimunda 1982. Saramagos skildring av Jesu liv i Evangeliet enligt Jesus Kristus, 1991, uppskattades inte av den katolska kyrkan i Portugal och han anklagades för hädelse. Efter kontroversen valde Saramago och hans spanska hustru att flytta till kanarieön Lanzarote, där han levde fram till sin död.

Hans verk rörde sig ofta i gränslandet mellan realism och fantasi. I Stenflotten från 1986 bryts den iberiska halvön loss från Europa och seglar ut i Atlanten, och i Blindheten från 1995 lamslås en hel nation plötsligt av "vit blindhet". Genom att konfrontera vardagen med det fantastiska sökte Saramago peka på människans utsatthet i den moderna världen. Hans teman var inte sällan politiska och stilen ofta okonventionell, han var exempelvis ingen vän av punkter utan meningarna kunde stundtals flöda över flera sidor.

Jose Saramago uttalade sig ofta i politiska frågor. 2001 deltog han i aktioner för Mexikos ursprungsbefolkningar - krav som drevs av den så kallade Zapatistgerillan. 2002 jämförde han Israels ockupation av de palestinska områdena med nazisternas utrotningsläger.

Daniel Åberg

TT Spektra

daniel.aberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons