Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meditativ konsert i Forsa och Kilafors med medeltida musik

/

Arbetsveckans spända axlar faller sakta ner när de fyra vokalisterna i Schola Gothia stämmer in i Maria-antifonen Alma Redemptoris Mater längst bak i Forsa kyrka. Den klockrena, enstämmiga sången från 1000-talet går sedan över i flera stämmor som väver in i varandra. Det är både stillsamt och vackert.

Annons

Det blir en stunds meditativ musik där den medeltida musiken hittar kopplingar in i samtiden genom Lisen Rylander Löves improvisationsslingor på saxofon. De passar märkligt bra ihop, de säkra rösterna, var och en med sin egen klang, som i de enstämmiga delarna på ett märkligt sätt smälter ihop till en enda – och så saxofonens lite svårmodiga partier, som en alldeles egen röst. Jazzen och gregorianiken passar bra tillsammans, de fria rytmerna och samtidigt exakta fraseringarna har de gemensamt.

LÄS MER: Vårens konserter i Hälsingland

Jag kan tycka att medeltida musik kan kännas enahanda efter ett tag, som att man vaggas in i ett sövande tillstånd. Schola Gothia lyckas variera sig genom att flytta sig till olika platser i kyrkorummet, vid något tillfälle hörs deras röster från olika hörn. Programmet spänner också över mer än 1000 år. Från musik från 800-talet, Ave maris stella, fram till den norske 1900-talstonsättaren Knut Nystedts Messa per percussione. Från 1900-talet är också Tota pulchra, ur Höga visan, sånger till jungfru Maria. Vi får också höra musik ur Birgittinerordens liturgiska sångbok.

Schola Gothia är en professionell vokalgrupp som sedan starten 1999 specialiserat sig på just gregorianik och medeltida flerstämmig musik från 1300- och 1400-talet. Det är spännande att höra fyra kvinnliga röster framföra musik som utvecklades för att fylla olika funktioner i den romersk-katolska liturgin. I programmet kommer också fler kvinnor till tals. En av de kompositörer vi känner till är Hildegard von Bingen, som skrev bruksmusik för det kloster hon grundat. Musiken bröt mot traditionen då på 1100-talet, genom de orimmade texterna och de annorlunda musikaliska vändningarna. Men hon försvarade sig med att hon bara skrev ner det hon hörde genom Gud.

Lisen Rylander Löve är prisad jazzmusiker med utmärkelser som Jazzkatten och Monica Zetterlund-stipendiet bakom sig. Hon brukar blanda sax, röst och liveelektronik i sina framföranden men här får hon mer gå in i jazzens djupare rötter.

På lördagen gavs samma konsert i Hanebo kyrka i Kilafors.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons