Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalsbygdens kammarorkester: Tidlös Mozart i Färila och Hudiksvall

/
  • Ljusdals kammarorkester i Färila kyrka på lördagskvällen.

Ljusdalsbygdens kammarorkester under sin dirigent Mateusz Slojewski är en kulturbärare av rang; en samling människor som med spelglädjen och lusten som motivator arbetar, repeterar och presenterar för oss andra urval ur den klassiska musikens historia.

Annons

Inledningen av lördagskvällen i Färila kyrka bjöd på Rondo alla Turca, nu bearbetat för marimba och njutbart framfört av Helmer Olsson och Stefan Valsberg, elev och lärare vid Kommunala Musikskolan.

LÄS MER: Vackra toner från dödsmässa i Ljusdals kyrka

Kvällens uppförande, liksom söndagens konsert i Hudiksvalls teater, bestod av väl valda exempel ur Mozarts produktion från tidig ungdom då han som sjuttonåring komponerade symfonin nr 25 i G-moll, fram till den fantastiska A-dur konserten för klarinett och orkester, ett verk som kom till under hans sista år i livet.

Denna klarinettkonsert framfördes med inlevelse och en stark närvaro på just det sätt som skapar mersmak. Morgan Börjesson Rehn, solist på klarinett var oslagbart säker och med sitt virtuosa spel lyckades han förmedla Mozarts livfulla gudagåva som kompositör.

I symfoni No 25 i G-moll kändes det som att valthornen hade lite problem, men det kunde aldrig störa helheten.

Mozart är och förblir tidlös, evigt bestående med sin självklarhet och outsinliga skaparglädje! Lördagskvällens konsert i Färilas vackra, ljusa kyrka, befäste ännu en gång detta faktum.

Jag kunde räkna till ett femtiotal besökare, hoppas på fler nästa gång! Ljusdalsbygdens Kammarorkester är en tillgång för kommunen och väl värd att lyssna på

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons