Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klangen av ett sångarhav

/
  • Kjell Lönnå repeterar med tretusenmannakören i Globen 2003.

Skivrecension
Tusentals röster i Globen
Det bästa från "Sånger för livet" - Kjell Lönnå med tretusen körsångare
TALKCD 1124

Annons

Det pågick i tio år och var kanske Sveriges största massångsprojekt någonsin.

Varje år deltog tretusen körsångare. Kjell Lönnå reste runt i landet och förrepeterade, och konserten hölls i Globen med symfoniorkester, gästartister och tiotusen i publiken. Nu är 21 sånger, plockade från åren 1999 - 2008, samlade på cd.

Så många sångare ger förstås inte samma möjlighet till finlir som en liten och vältrimmad kör - det är som att ratta ett hundravagnars tågsätt i stället för en liten sportbil. Men ofta följer massan oväntat bra och texten går att uppfatta. Arrangemangen är smakfulla och påhittiga, bara att lyssna till de intelligenta introderna är roligt.

Urvalet av sånger är genrebrett - ingen popfixering här, tack och lov. Här är den medeltida "Länge leve livet", en italiensk vals, H. C. Lundbye-melodi med Hasseåtage-text där sångarna får röra på munnarna, rockig gospel, gamla läsarsånger, modern psalm. Hallelujakören ur Messias väljer man inte om man vill komma lindrigt undan. Inte heller tributen till Jon-Erik Öst, "Fiolen min" har glömts bort. Solisterna varierar från Sundsvalls Kammarkörs Göran Ögren och Karin Lönnå till operasångaren Karl-Magnus Fredriksson och folksångerskan Lena Willemark.

Och så är det klangen av så många röster, känslan av att lyftas av kraften i ett sångarhav - som i "Jag har hört om en stad ovan molnen", där hela mänskligheten tycks vandra framåt mot det förlovade landet. "Sånger för livet" var den mäktigaste manifestation vi haft av Sveriges näst största folkrörelse, körsången.

Mer läsning

Annons