Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För elfte gången i Strömsbruk: Tenorernas tenor hyllas i helgen

Jussifesten i Strömsbruk är en slitstark tradition som i år fyller 11 år.

Annons

Trots att Jussi Björling föddes i Borlänge är det i Hälsingland hans minne lever vidare i två årliga sommarkonserter, i Voxna i juli och Strömsbruk i början av september.

Jussi Björling.

På lördag och söndag kommer därför Strömshall och lilla orten Strömsbruk att fyllas med musikälskare från hela landet och säkert någa tillresta längre bortifrån för att lyssna på konsert med samtidens operastjärnor och lyssna till inspelningar och föredrag om Jussi och hans släkt. Det var i Strömsbruk som hans pappa David Björling föddes.

Ole Aleksander Bang, 2016 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets pris. Bild från Värmlands Opera.

Årets Jussifest startar med en konsert på lördag eftermiddag med såväl etablerade som unga lovande operasångare. Jussi Björlingsällskapets pristagare i år, tenoren Ole Aleksander Bang medverkar liksom Elisabeth Sundin från Härjedalen och bassångaren Nils Gustén, som alla ackompanjeras på flygel av Lennart Eng och Sofia Nilsson.

Andra mer återkommande inslag är "förbandet" Ströms Bruksorkester och evenemangets presentatör och arrangör, Stefan Olmårs.

Efter lördagskonserten fortsätter programmet på söndag med fokus på Jussis pappa, sångaren David Björling. Jussi Björlings son Lars sjunger och berättar om farfar David, och Harald Henrysson berättar om den unge blivande sångaren David Björling.

Mer läsning

Annons