Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beatmakaren från Gnarp med 60 000 lyssnare i månaden: "Jag är dålig på att kalla mig producent"

/

Norrländsk hiphop har på sistone blivit nästan som en egen genre, uppmärksammad och hyllad. Och i Gnarp sitter Tobbe Thelin, mer känd som Imchibeat, och gör musik åt många i den svenska hiphopeliten, bland annat jobbar han mycket med skivbolaget Random Bastards, som har sin bas i Umeå.
– Det har hänt mycket på kort tid. Det är nästan surrealistiskt.

Annons

Mer Gnarp: Tidigare idoldeltagaren Jens Hult spelar in debutskiva i Sörfjärden

Tobbe Thelin har ett heltidsjobb – men när han har stämplat ut från yxfabriken varje dag är det musiken som gäller, på kvällar och nätter. Tobbe Thelin är målmedveten och har lagt mycket energi på att skapa musik och sträva framåt. Nu börjar det ge utdelning – det allra färskaste hans alias Imchibeat gjort är singeln "Jag dog" med Promoe och Ambivalensen, båda kända namn inom hiphopgenren. Han står även bakom musiken till låten "Problem" med Mwuana, Cleo & Karim, också de stora namn.

Läs och titta även på: Gnarpsbo i spännande hiphopsamarbete

– Jag har fått möjlighet att jobba med talangfulla människor, och det beror på att jag har varit målmedveten. Jag vill leva på det här, och göra musik i någon form, säger Tobbe.

Musiken har hängt med länge – Tobbe har spelat trummor sedan han var fjorton, då mer inriktat på hårdrock.

– 2004–2005 spelade jag med Jörgen Fahlberg från The Kristet Utseende i ett annat band, men sen återförenades The Kristet Utseende, och då la vi ner det andra bandet. Men jag ville fortsätta göra musik.

Han hade provat på att göra musik på en kurs på Brandgaraget, en ungdomsgård i Hudiksvall, och utifrån de kunskaperna började han fippla med musikprogram hemma i datorn.

– Då tändes något. Jag behövde inte en grupp. Jag kunde göra musik helt själv. Och så tragglade jag på i min ensamhet, i flera år, och bara testade mig fram. Det föll sig ganska naturligt att det blev hiphop – metal kan man inte direkt göra i musikprogram i datorn. Jag hade lyssnat rätt mycket på hiphop, främst på Cypress Hill. De har ett mörkt element i sig, som på något vis är besläktat med metallen. Det blev min ingång.

Enligt Tobbe själv var han "väldigt mycket nybörjare" i flera år.

– Men jag har alltid varit kreativ, och det här var min grej – att skapa ljud. Jag har aldrig haft några ambitioner att vara en scenmänniska. Det är roligt att vara med bakom kulisserna, men inte att stå på scenen.

Som beatmakare inom hiphopen kände Tobbe sig relativt ensam – han hade inga kompisar med samma intresse att bolla med, och han kände inte till någon annan i trakten som höll på med hiphop. Därför blev han självlärd.

– Jag har lärt mig genom internet. Mina gamla kompisar har nästan uteslutande spelat metal.

Men så fick Tobbe höra talas om Egil Westrin, en fjortonårig kille från Hudiksvall som kunde rappa på engelska. De fick kontakt och Egil rappade på Tobbes musik.

– Det spelade ingen roll att det var tio år mellan oss i ålder, jag ville bara träffa någon med samma intresse. Vi höll på tillsammans i fyra år, och kallade oss Sling & Imchi, och blev bättre och bättre. Sista grejen vi gjorde var när vi uppträdde på Hudikkalaset 2013.

Parallellt med den egna utvecklingen hade Tobbe börjat lyssna mer och mer på svensk hiphop, bland annat gruppen Trainspotters, som ingår i skivbolaget Random Bastards.

– De var verkligen jättestora för mig då. När jag efter tiden med Sling & Imchi tänkte att jag ville göra en egen skiva, på svenska, så hörde jag av mig till Erik från Trainspotters, eller Erk som han kallas, och frågade om de ville vara med på en låt. Jag sa att jag kunde betala deras biljetter hit och att de kunde sova över här.

Han hade inte väntat sig svar direkt – men det kom.

– Erk var aspepp, jag fick svar dagen efter. Jag hade målat upp det som så stort och glamoröst, men de var ju helt vanliga människor.

Erk och Käp, en annan kille i Trainspotters, kom och hälsade på hos Tobbe och spelade inte in bara en, utan två låtar.

Det blev startskottet på Imchibeats debutskiva Kreativitetens väntrum.

– Efter det att Erk och Käp varit med och spelat in låtar blev det lättare att få kontakt med andra, som också nappade, bland annat Sthlm Inkasso.

Tobbes egen debutskiva under namnet Imchibeat kom ut 2013 och fick bra spridning.

– Jag är jätteglad att jag gjorde den. Men sen ville jag göra ännu mer. Gonza-Ra, som också tillhör Random Bastards, skulle spela med Organismen på en hiphopfest i Söderhamn, så jag hängde med och på det viset fick även vi kontakt.

När Gonza-Ra skulle göra sin skiva, som kom att heta Lavinfara, ville han att Tobbe skulle göra musiken.

– Jag följde med gänget till Hemavan en helg, där vi lärde känna varandra. Det kändes så roligt och gemytligt, de var så snälla. Sen gjorde jag merparten av beatsen på Gonza-Ras skiva, och stod även för mixningen. I och med den kände jag att "nu är jag med, nu är jag en liten del av Random Bastards".

Trots att Random Bastards nav finns i Umeå, trivs Tobbe bra i Gnarp.

– Det funkar hur bra som helst. Jag har en studio hemma och man kan ju skicka inspelningar över internet, man behöver inte ens ses.

Norrländsk hiphop har rört sig från marginalerna, till att hamna mer i centrum. Artisterna från Norrland är många, och många rappar på sina egna dialekter.

– Tidigare har norrländsk hiphop inte riktigt fått ta plats. Det har varit centrerat kring Stockholm, och även Malmö. Men nu bubblar det på och har nästan blivit som en egen genre, säger Tobbe.

Just nu kan han egentligen luta sig tillbaka och njuta av att ha prickat av många punkter på sin lista över drömmar att uppfylla – men det gör han inte riktigt. Många kvällar tillbringas fortfarande i studion, där en ny skiva sakta växer fram, med flera kända namn som kommer delta.

– 60 000 personer varje månad lyssnar på min musik på nätet. Folk hör av sig och gillar det jag gör. Jag har alltid haft lite dåligt självförtroende, och jag är dålig på att kalla mig producent. Men jag är ju faktiskt just det, en producent.

Mer läsning

Annons