Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 år sedan Palmes begravning: Skrämmande men hedrande

/
  • Sundsvall hade en speciell betydelse vid Palmes begravning. Kjell Lönnå utsägs till att sköta om sången och Sundsvalls Kammarkör sjöng.
  • Anna Lindh talar vid Olof Palmes begravning.

En bomb i Stockholms Stadshus den 15 mars 1986 hade utplånat hela världens ledarskikt.
Alla med makt var där. Och mitt bland dem ett 40-tal Sundsvallsbor.
Hedrande och skrämmande. Så minns Kjell Lönnå och Sundsvalls Kammarkör Olof Palmes begravning för 30 år sedan i dag.

Annons

Det var så oväntat. Ett statsministermord på öppen gata i lilla Sverige, som under den trygga folkhemstiden vant sig av med att tänka på politiskt våld. Inte var attentatsrisk det första Kjell Lönnå och hans kör tänkte på när regeringskansliet ringde med erbjudandet att sköta om sånginslagen vid Olof Palmes begravning.

– Musiken skulle ha en folklig förankring och jag var den i sång- och körsammanhang mest folkkäre. Vi gjorde TV hela tiden då, säger Kjell Lönnå.

Läs mer: Kammarkören på Sollidens scen i somras

Han fick ta med Sundsvalls Kammarkör och skulle också ha hand om en tillfälligt hopsatt kör med över 600 barn, en flicka och en pojke från var och en av Sveriges kommuner. När kammarkören reste ner kände sångarna förstås av stundens allvar. Men väl framme, efter att ha väntat i kungens egen väntsal på Stockholms Central, möttes de av en chock.

– Stockholm var avspärrat från centralen till Stadshuset. Där var vakter och säkerhetstjänster från hela världen. Det var skrämmande, minns sångaren Pontus Lindström.

– Vi blev visiterade och genomsökta med metalldetektor. Vi fick repetera där vi skulle stå och blev sedan i princip inlåsta tills vi skulle sjunga. Helt surrealistiskt, säger han.

Stockholms Stadshus var bombhotat, poliser med hund stod i varje hörn, helikoptrar cirklade och kören instruerades i utrymning genom pappkulissen bakom - om något skulle hända. Sångare grät och tvekade inför att ställa upp. Och hur kändes det för föräldrarna till barnen i barnkören?

Detta var ju julafton för en terrorist. Hela världens mäktiga satt där, kungligheter, regeringschefer, FN-toppar. Tal skulle hållas av bland andra Indiens premiärminister Rajiv Gandhi, Socialistinternationalens ordförande Willy Brandt och FN:s generalsekreterare Javier Perez de Cuéllar. Samt av kung Carl XIV Gustaf och svenska socialdemokrater som Ingvar Carlsson och Anna Lindh.

– Jag var rätt ung och blev skrämd. Men det var också starkt att stå och se alla dessa högt uppsatta personer. Det blev både en sorg och en gemenskap. Alla tog ju en stor risk genom att komma. Men att hedra Olof Palme var viktigare, säger sångaren Britta Scharin.

Också musiken blev en motvikt mot hotstämningen - även den ett stjärnuppbåd, men av svenska artister. Förutom körerna sjöng Arja Saijonmaa, Arne Domnérus orkester spelade, Nils Lindberg improviserade över den gamla polskan "Torn-Eriks visa", som åt sig in i huvudet på Pontus Lindström, och det sjöns socialdemokratiska kampsånger.

– Lisbet Palme och jag bestämde vad körerna skulle sjunga. Vi tyckte båda om den gamla latinska Dona Nobis Pacem, Giv oss fred. Den kändes extra lämplig för den stunden. Vi sjöng den på svenska, engelska, tyska, franska och latin. Och även om det inte var en kyrklig begravning sjöng vi den gamla pilgrimspsalmen "Härlig är jorden", säger Kjell Lönnå.

Trots hotfullheten - eller kanske delvis på grund av den - blev stunden oerhört stark. Många av bärarna i den massiva fanborgen grät.

– Efteråt var jag alldeles tom, som man brukar efter en begravning, men också av anspänningen. Dels med tanke på vad som hade kunnat hända, dels för att det var så enormt att vi fick vara med. Efteråt skulle folk passera ut mellan körleden, och Västtysklands förbundskansler Helmut Kohl kom fram till lilla mig och tackade, säger Britta Scharin.

– Det var fantastiskt hedervärt att få vara med. Det har verkligen satt sina märken, säger Kjell Lönnå.

Klipp från Olof Palmes begravning finns att se på Youtube.

Läs med om Sundsvalls Kammarkör: 50 år för Sångsvall

Mer läsning

Annons