Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonregn över svenska kulturmiljöer – här är organisationerna som får ta del av pengarna

/

Nu regnar miljonerna över ideella organisationer inom kulturmiljöområdet.

Annons

Riksantikvarieämbetet har beslutat om fördelningen av bidraget till ideella organisationer för 2016. 19 organisationer får dela på sammanlagt 4,5 miljoner kronor. Bidraget ska stötta och utveckla det frivilliga engagemang som finns runt om i landet och som bidrar till att de nationella målen för kulturmiljöarbetet nås.

Hundratusentals människor i Sverige är ideellt engagerade i kulturarvet. De ideella krafterna bidrar till människors möjligheter att uppleva, förstå och ta ansvar för kulturmiljön, och att främja mångfalden av kulturmiljöer som bevaras, används och utvecklas. Totalt sökte 40 organisationer medel från årets anslag.

Några av de organisationer som fått del av årets bidrag är:

Arbetsam, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Sveriges största museiförening med drygt 550 arbetslivsmuseer anslutna och omkring 16 000 aktiva medlemmar. Arbetsam verkar för att arbetslivsmuseerna ska synas och se till att det finns en organisation som för deras talan.

Sveriges Hembygdsförbund, SHF, organiserar den svenska hembygdsrörelsen med drygt 2 000 anslutna föreningar och 26 regionala förbund. Det totala antalet medlemmar beräknas uppgå till omkring 430 000. SHF ger stöd och service till lokala hembygdsföreningar och regionala hembygdsförbund i arbetet med kulturarvet.

Sveriges Fäbodbrukare, FSF, verkar för det svenska fäbodbruket genom att vara kontaktorgan till myndigheter och instanser på alla nivåer i frågor som berör transhumance och utmarksbete, främst i Sverige men även med kontakter i Skandinavien och övriga Europa . FSF samlar, tillsammans de tre lokala föreningarna, merparten av landets fäbodbrukare för att stödja fäbodbrukarna, sprida kunskaper och utveckla dialog med andra parter som kan ha betydelse för det levande fäbodbruket.

Svensk Flyghistorisk förening, SFF, är en ideell förening som grundades 1961 och är Sveriges största flyghistoriska organisation med närmare 6 000 medlemmar över hela landet – allt från allmänt flygintresserade till genuina flyghistoriker. SFF stöder forskning samt omhändertagande och dokumentation av svensk flyghistoria. SFF:s verksamhet är spridd över hela landet genom 14 regionavdelningar från Skåne till Norrbotten.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons