Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mickelssonstipendiet till Lars Lööv

/

Fotograf Lars Lööv, Ljusdal, har tilldelats Hilding Mickelssonsstipendiet. Hedersomnämnande går till museerna i Hälsingland.

Annons

Kommittén för Hilding Mickelssons stipendiefond har beslutat att ge stipendiet på 8000 kronor till fotograf Lars Lööv.

– Det är jätteroligt när folk ser och uppskattar vad man gör, säger Lars Lööv, som bland annat gjort en film om Hilding Mickelsson tillsammans med Göran Bernstål, i början av 2000-talet, Bilder till tusen – ett porträtt av mästerfotografen Hilding Mickelsson.

Men det är inte därför han får stipendiet. I motiveringen framhåller kommittén att Lars Lööv har hela världen som sitt arbetsfält, men basen för hans verksamhet finns i Hälsingland. Här arbetar han i Mickelssons anda med hälsingegårdarna som viktig motivkrets och han har en särskild förmåga att fånga stämningen och storslagenheten i dessa gårdar och dess interiörer.

I Tapetboken samarbetade Lars Lööv med författaren Ingela Broström och den var 2004 nominerad till Augustprisets fackbok. Genom den och andra publikationer har han starkt bidragit till att göra hälsingegårdarna kända, även utomlands, framhåller kommittén.

Stipendiet kommer han att få vid Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbunds vintermöte på Bollnäs folkhögskola lördagen den 13 februari.

Då kommer även museerna i Hälsingland att få ett hedersomnämnande för deras stora och fleråriga engagemang för flera stora bildsamlingar - Hälsinglands museum med Hilding Mickelssons bildsamling, Ljusdalsbygdens museum med Erik Erikssons filmer och Edsbyns museum med Stig Elvéns bildsamling.

Mer läsning

Annons