Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellan hötapparna på Bokmässan

KRÖNIKA: Cecilia Ekebjär om att det är svårt att hålla kursen på Bokmässan.

Annons

"Hjalmar Söderbergs syn på August Strindberg". "Vem kommer till tals i nyheterna?" "Kulturministern om läsning" och "Längtan efter en ny kultur".

Det är bara fyra punkter av ett sjuttiotal som alla erbjuds klockan tio på torsdagsförmiddagen i den stora mässhallen i Göteborg - då har jag inte räknat alla samtal och föreläsningar som arrangeras i småmontrarna. Och det kan vi väl enas om, tio på torsdagens förmiddag är inte den mest åtråvärda tiden i programmet, nej det är inte här Bokmässan peakar. Tänk hur det ser ut, säg lördag klockan 15.00 och försök att besluta dig för en programpunkt.

Överblicka, sålla och bestäm dig. En komihåglista som behöver upprepas och efterlevas för att ett besök på Bokmässan inte ska haverera och lämna dig urlakad och förvirrad.

I värsta fall sugs du upp av strömmen av besökare och fraktas runt, runt utan att ta del av något över huvud taget. Kanske kommer du hem med en påse osorterade titlar som du rykt åt dig ur en låda med "köp-fyra-betala-för-tre-pocket".

Så vill jag inte ha det. Jag gick in på mässan med ambitionen att välja och framför allt välja bort.

Arrangörerna känner så klart till hur rörigt det kan bli och försöker underlätta, i år med en app till den smarta mobiltelefonen. Bäst är kartan där jag kan skriva in mitt mål och sedan navigera fram i mässhallarna. Här kan jag även lista mina favoriter och bygga mitt eget schema - men det gör jag inte. Jag gör som jag alltid gjort och skriver på programbladen i stället (ja det finns flera). De är snart oläsliga av mina markeringar och ringar. Min plan är på väg att haverera redan en timme in i första mässdagen.

Vilken föreläsning jag valde?

Äsch, blev ingen av de fyra jag listade i början, i stället hamnade jag framför Jan Guillou, Lisa Irenius och Göran Rosenberg som diskuterade om det fanns någon framtid för yttrandefriheten. Det gjorde det, och det var roligt att höra - även om jag hamnade ur fas med planeringen.

Det är bra att vara lite spontan också.

Men i morgon återgår jag till min plan igen.

Mer läsning

Annons