Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lust till bildning efter en timme

/

Vem orkar ta sig igenom Den gudomliga komedin, Dantes nedstigande i dödsriket år 1300 i flera band i dag? Eller över huvud taget ha koll på klassiker som Strindberg, Shakespeare eller Ingmar Bergmans alla filmer? Om de inte finns som tv-serier eller videospel förstås.

Annons

Vår tid är inte reflektionens, snarare konsumtionens. När det gäller kultur råder ingen hälsotrend, ingen längtan efter nyttiga fibrer eller grönsaker utan in med läsk och godis.

Texter som kräver flera dagars tankeväckande läsning ersätts av läckert illustrerade böcker med korta kapitel om allt från världshistorien till tusen skönlitterära klassiker. Det är klart, för korsordslösningen eller frågorna i TP och liknande sällskapsspel kanske det funkar att läsa Wikipedias sammanfattningar, det är ju bättre än att inte ha någon koll alls.

Men själva handlingen är ju bara en liten del av att litterärt verk. Här finns personporträtt, naturskildringar, inre monologer och referenser som helt går förlorade med en sådan läsning, alltså det som gör en bra bok till en klassiker.

Höstens bokutgivning ger flera exempel på komprimerade utgåvor som ska täcka det mesta av vetande i lagom och lättsamma stycken. Historiska Media svarar till exempel i boken "101 historiska händelser" på spännande frågor som: "Hur gick det egentligen till när Djingis Khan föll av sin häst och dog, eller när Marie Antoinette förberedde sig inför sin avrättning?" Kul berättelser att kommentera på Facebook eller Twitter förstås, men inte så mycket mer.

Efter denna deprimerande kulturspaning högg jag in på Henrik och Katarina Langes nya tecknade minibiografier "Ibsen på en timme" och "Dante på en timme". Nu skulle mina fördomar bekräftas, jag kände mig nästan lite arg.

Självklart går det inte att tränga in i Dantes och Vergilius ruskiga färd genom helvetet och skärselden på väg till paradiset och Beatrice på en timme. Inte heller vet vi allt om den norske författaren och dramatikern Henrik Ibsens liv och verk på ett hundratal glesa illustrerade sidor.

Men det är förstås inte heller avsikten. Vet man ingenting om den litterära giganten är "Ibsen på en timme" kanske lite smårolig men ändå rätt obegriplig. Däremot, om man sett någon uppsättning av Ett dockhem, eller läst lite om Peer Gynt, blir de genialt enkla men talande teckningarna och de drastiska sammanfattningarna och citaten ur Henrik Ibsens liv och verk en kompletterande pärla. Som också visar hur enfaldig själva handlingen i en bok kan verka utan sin litterära kontext.

Här är till exempel deras sammanfattning av Ett dockhem i tre rutor: "Nora och Helmer ska fira jul men så kommer Krogstad och avslöjar att Nora i hemlighet har lånat pengar av honom. Nora lånade pengarna för att rädda Helmers liv när han var döende. Helmer blir rasande. Så Nora drar." Kan detta verkligen vara en klassiker som spelas åter och åter på världens teaterscener?

Nej, man blir inte bildad på en timme. Men kanske man får lust att bilda sig lite mer efter en rolig timme.

Mer läsning

Annons