Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lincoln Lawyer

/
  • Matthew McConaughey spelar den hårdkokte advokaten Mick Haller i

Lagvrängare i limousinMegasäljaren Michael Connelly är en habil deckarförfattare med talang för hyggliga personporträtt. Samt, likt så många amerikanska kollegor, en faiblesse för förutsägbart och infernaliskt överinvecklade intriger.

Annons

När en av hans bättre böcker (på svenska ”Lagens limo”) filmatiseras är troheten mot förlagan så stor att båda karakteristikerna följer med.

Matthew McConaughey, vars karriärval under senare år utgjort en ständig källa till förundran, får klart godkänt som den inte alltför nogräknade brottsmåladvokaten Mick Heller, som har sitt kontor i baksätet på en gammal Lincoln, ständigt på väg mellan klienter, domstolar, häkten och fängelser i Los Angeles. En stenrik slyngel (Ryan Phillippe), anklagad för kvinnomisshandel, ser ut att bli ett ovanligt lukrativt ärende.
Att saker inte är vad de ser ut att vara, först en gång och sen ett par varv till, hör liksom till genren. En del mindre rimliga intrigvändningar är onekligen lättare att svälja på boksidan än på filmduken, där såväl McConaughey som Phillippe får kämpa hårt med trovärdigheten.

Att ”The Lincoln lawyer” ändå förblir så pass underhållande, får nog i hög grad tillskrivas hanterandet av alla dessa förbipasserande birollsfigurer. Regissör Brad Furman undviker skickligt övertydlighetens frestelser när han skildrar Hellers relation till sin chaufför (Laurens Mason), en tidigare klient. Till sin exfru, fint spelad av Marisa Tomei. Till sin utredare och högra hand, en långhårig William H. Macy – som alltid lysande.
Där tror vi på historien. Det räcker faktiskt riktigt långt.

Bosse K Pettersson

Mer läsning

Annons