Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna driver handlingen

/
  • -  För mig är det självklart att är någon på den yttersta gränsen är hon kapabel att klara allt, säger Tove Alsterdal om de starka kvinnorna i hennes debutroman.
  • Ett trettiotal personer samlades i Söderhamns stadsbibliotek på tisdagskvällen för att lyssna på Tove Alsterdal när hon läste ur och berättade om sin debutroman Kvinnorna på stranden.

Vintervädret strulade till det för Tove Alsterdal att ta sig från Stockholm till Söderhamn. - Men det var ingenting mot strapatserna för kvinnorna i min roman, förklarade hon.

Annons

Tove Alsterdal har kallats en doldis, men när hon gjorde romandebut i höstas med thrillern Kvinnorna på stranden fick hon direkt ljuset på sig.

Dagens Nyheters recensent kallade boken "en ovanlig deckare, som med nervös energi och en rasande saklighet lyfter boken högt över den actionladdade intrigen”.

Efter att ha sträckläst den under helgen inför tisdagens författarkväll på Söderhamns bibliotek har jag inga svårigheter att hålla med. Vilket driv, vilken spänning och framför allt vilken imponerande kunnighet om det angelägna ämnet människosmuggling! Det samhällsproblem som gjorde boken till mycket mer än en spänningsroman.

Först tänkte hon göra ett filmmanus om de tre olika kvinnorna, Mary från Afrika som smugglas in till Tarifa i Spanien, tonåringen Terese från Jakobsberg som hittar en död man på stranden i samma spanska stad och så Ally från New York vars make journalisten försvinner i Paris och hon åker dit för att försöka hitta honom.

Det skulle bli för dyrt att göra filmen, fick hon veta. Därför gav hon sig i kast med att skriva sitt livs första roman. Även om hon skrivit i 25 år som journalist och manusförfattare och bland annat varit redaktör för Liza Marklunds alla böcker var det något helt annat att skriva en roman, säger hon. Det tog henne ett års effektivt arbete fördelat över tre år.

- Att jag inte gjort det tidigare beror på att man måste finansiera skrivtiden själv och det har jag inte haft möjlighet till, förklarar hon.

Själva handlingen i boken är fiktion, men har en verklighetsbakgrund. Fakta som att det var 12 miljoner människor som fraktades som slavar från Afrika till Amerika är sant.

- I dag finns det 27 miljoner slavar i världen, säger hon. Och en slav kostar nu bara 90 dollar mot motsvarande 38000 dollar då. Nu är det så många människor från Afrika som betalar resan till Europa själva. För att sedan hamna som slavar i den svarta ekonomin i Europa.

Kvinnorna på stranden är en roman där kvinnor driver handlingen framåt. De är kapabla och aktiva och tar tag i svåra situationer för att själva rädda sina liv. Möjligen med undantag från den unga Terese.

- Det är också en roman om uppbrott och gränsland, förklarar Tove Alsterdal.

Hon har kommit fram till att detta med gränsland och uppbrott intresserar henne, mycket beroende på hennes livs historia, med en mor från Tornedalen och en far från Värmlandsgränsen mot Norge.

Nu är nästa bok på gång. Det kommer att utspela sig i Tornedalen och bli en spännande dramatisk thriller det med.

Tove Alsterdal själv gillar den genren.

- Förhoppningsvis kan den komma ut hösten 2011, säger hon.

Mer läsning

Annons