Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig boudoir i franska toner

Som miljöaktivist, före detta fotomodell och filmstjärna är Carita Järvinen inte rädd för utmaningar. I höst är finlandssvenskan aktuell med ett eget inrett hotellrum.

Annons

Orbaden konferens och spa har genomgått en rejäl renovering sedan ägaren Helene Åkerström Hartman tog över hotellet för ett år sedan. Som en del av ombyggnationen har hon arbetat konceptuellt med sviterna vars enskilda tema präglats av antingen en plats, ett ställningstagande eller en inbjuden färgstark personlighet. Bland de fyra celebriteterna som fått möjligheten att inreda en svit finns Carita Järvinen, Peter Stormare, Carolina Klüft och Victoria Silvstedt.

I oktober står designrummen, med utsikt mot Ljusnans klarblå vatten, klara för uthyrning. Tills dess har vi fått smyga bakom kulisserna med Carita Järvinen och spana in den före detta toppmodellens inredda svit, eller rättare sagt boudoir.

Marie Antoinette är utgångspunkten i Carita Järvinens boudoir. Foto: Moa Lindstedt.

Finlandssvenska Carita Järvinen är Sibboflickan som flyttade till Paris som tonåring och blev toppmodell. Hon vistades i 60-talets absoluta modeelit och arbetade bland annat för modeikoner som Coco Chanel, Yves Saint Laurent och Karl Lagerfeldt. Snart knackade även Hollywood på dörren och erbjöd Carita huvudrollen i den brittiska storfilmen The Viking Queen. Efter att levt i en flärdfull tillvaro i Paris, London och New York hamnade Carita av en slump i Järvsö och köpte en gård. I dag, 45 år senare, pendlar hon fortfarande mellan Paris pulserande gator och den natursköna Hälsinglandsslätten. En balanserad kontrast som även speglar Caritas färgstarka personlighet och inställning till livet.

Ett inbyggd förståelse för estetik går som en röd tråd i allt Carita Järvinen tagit sig an. Foto: Moa Lindstedt .

Känsla för mode och inredning går ofta hand i hand, även hos Carita. Inredningsintresset har alltid funnits där och inspirationen finner hon instinktivt.

– Jag har alltid tyckt om att dekorera. Och det behöver verkligen inte vara dyrt, med lite färg och blommor så får man trivsel. Här har jag velat ha något helt annat än Hälsingestilen säger Carita.

Mycket riktigt möts jag av en annan värld när vi stiger in i rummet. Här är det Caritas historieintresse och fascination av Marie Antoinette som utgör basen för interiören.

– Marie Antoinette kom som 15-åring till ett främmande land, jag vet själv hur det känns, men hon förlorade aldrig sin värdighet. Hon var en stark kvinna för sin tid, säger Carita.

Den franska kungliga prägeln finns i varje detalj utan att för den delen bli för pompös. Inredningen bygger på balans och en känsla för detaljer, något Carita har naturligt. Här möter det mörka trägolvet sänggavelns lättare guldiga toner, bakom de lantliga blomsterarrangemanget kikar champagneflaskor fram och fönstrens utsikt ramas in likt en teaterscen av de dramatiska sidentygerna.

– Det här är bara jag! Man tar det man har, är sig själv, och göra som man känner, säger Carita.

Färglära och detaljer som kompletterar varandra är viktiga punkter i rummets inredning. Foto: Moa Lindstedt.

Mycket av inredningens attiraljer har Carita fyndat i Paris och fraktat hit, allt från historiska illustrationer till tyger. Att det ska vara genuint och genomtänkt ända på detaljnivå är karakteristiskt för Caritas inredningsstil. Från essentiella iögonfallande detaljer som rätt blåa nyans på väggarna till mer symboliska detaljer som fågelburen, en blinkning till Marie Antoinettes fågelintresse.

Även djurintresset delar Carita med den historiska ikonen. Numera är hon miljöaktivist ut i fingerspetsarna. För några år sedan startade Carita den ideella föreningen Protect Natura 2000 som vurmar extra för utrotningshotade djur.

Förmågan att se möjligheter, våga tro på sin sak och bygga livet därefter har tagit Carita dit hon är i dag. Från Finland, via Hollywood, till Paris och Järvsö.

– Vad är det nu man brukar säga, hellre brödlös än rådlös, säger Carita och ler.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons