Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturredaktören tipsar: Fyra konstutflykter i påsk

/
  • Amanda Kroon går på Gävle konstskola men ställer fram till 8 april ut sina små porslinsgestalter på Studiefrämjandet i hemstaden Söderhamn.
  • Peter Endahl är ny deltagare i Gästrik konst i västra Gästrikland. Hans konst går att se på Västerbergs folkhögskola under påskhelgen.
  • Siv Gustafsson visar bland annat änglaburkar i sin ateljé i Hög i påsk.

Påskhelgen är som gjord för utflykter, på kvast eller annat färdmedel. Varför inte titta på konst? Kulturredaktionen tipsar om fyra evenemang som är värda en omväg.

Annons

1. Ljusdal: Vårsalong i Järvsö. På Stenegård i Järvsö finns Kulturkossans galleri. På långfredag, när det också ordnas Påskkarneval på gården, är det vernissage för utställningen "Superhjältarna har landat", som handlar om nya och andra superhjältar. Det är medlemmar i konstnärskollektivet i huset som deltar. På Ljusdalsbygdens museum en dryg mil norrut, som har öppet skärtorsdag, påskdagen och annandagen, pågår just nu Länsmuseets stora Joe Hillutställning.

LÄS MER: Kulturkossan

2. Gästrikland: Gästrik konst ordnar konstrunda för 16:e gången och invigningen sker på långfredag i Västerbergs folkhögskola med Länsmuseet Gävleborgs intendent Ingela Broström som invigningstalare. I år medverkar dryga 50-talet konstnärer på en mängd olika platser i västra Gästrikland med Sandviken som centralort. En av de nya utställarna i årets konstrunda är Peter Endahl, som visar metallobjekt och tio nya målningar i Västerbergs folkhögskola. Gästrik konst pågår fram till 28 mars. En utflykt som varar minst en heldag.

3. Hudiksvall: Påskkäringar på väg till Blåkulla på skärtorsdag kan passa på att svänga in till Hälsinglands museum i Hudiksvall som sedan har stängt i påskhelgen, tokigt nog. Där pågår just nu den omtalade utställningen "Okänd kvinna 2009–349701". Anna Odell blev omtalad, kritiserad och berömd för sin examensutställning på Konstfack där hon iscensatte en psykos och blev förd till psykiatrisk akutmottagning. Nu visas hela materialet – så passa på.

Den som befinner sig i Hudiksvallsområdet andra dagar i påsk kan besöka Siv Gustafsson, som bland annat visar sina snidade träburkar med änglar i sin ateljé i Hög hela påskhelgen.

LÄS MER: "Konsten har alltid upprört"

4. Söderhamn: Detsamma gäller Länskonsts stipendiat Amanda Kroon, som ställer ut sina vitglänsande muterade varelser i porslin hos Studiefrämjandet i Söderhamn. I kväll är det vernissage. Öppet skärtorsdag men sedan stängt till tisdag. Amanda Kroon är uppvuxen i staden men bor numera i Gävle där hon går sitt tredje år på Gävle konstskola. Det tunna sköra porslinet kontrasterar mot de yttre och inre tillstånd som de olika rosanosade gestalterna uttrycker. Tyvärr alltså bara öppet på skärtorsdag, men sedan fram till 8 april. Spännande att ta in.

LÄS MER: "Det började med en kanin"

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons