Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpersoner i Bergman-upprop

Kampanjen för att rädda Ingmar Bergmans hus i Hammars på Fårö går vidare.

Annons

Nu går ett antal kulturpersonligheter ut med ett upprop på Dagens Nyheters debattsida där man vill hindra att den svenske mästerregissörens bostad säljs till utlandet.

Bakom uppropet står bland andra Bergman-skådespelare som Harriet Andersson och Erland Josephson, filmaren Stig Björkman, Dramatenstjärnan Lena Endre, Bergman-medarbetaren Katinka Faragó och fotografen Bengt Wanselius.

I debattartikeln skriver författarna bland annat att "vi förmodar att ingen svensk kommer att våga köpa Hammars, eftersom det av alla här skulle upplevas som ett helgerån att huset gjordes om till privatbostad". Därefter drar man slutsatsen att ägandet av huset sannolikt kommer att hamna i utlandet.

Även regeringen, som sagt nej till att köpa Ingmar Bergmans hus, får sig en känga av artikelförfattarna. Kulturell kortsynthet och grund historiesyn är omdömet om svenska politiker.

Tidigare i veckan meddelade Stiftelsen Bergmancenter på Fårö att man ska annonsera i den ansedda Hollywoodtidningen Variety för att locka rika, filmintresserade människor att köpa huset - men inte bo där. Stiftelsen vill göra om bostaden till ett centrum för till exempel forskare, konstnärer, författare och dramatiker.

TT Spektra

Mer läsning

Annons