Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpengar till Gävleborg från Kulturrådet

/

Gävleborg får drygt 37 miljoner kronor när Kulturrådet fördelar pengar till regionerna.

Annons

Kulturrådets styrelse har fattat beslut om cirka 1,3 miljarder i stöd till regionernas kulturverksamhet. Alla län utom Stockholms län ingår i kultursamverkansmodellen.

Kultursamverkansmodellen klubbades av riksdagen 2009 och infördes två år senare. Modellen innebär att landsting och regioner själva får fördela de statliga medlen inom sju utpekade verksamhetsområden. Kulturrådets styrelse fattar beslut om totalsumman för respektive län. Av de 1,3 miljarderna, som delas på 21 regioner, får Gävleborg 37 740 000 kronor.

Mest pengar får Västra Götaland med 307 miljoner, därefter ligger Skåne som får 185 480 000 kronor, minst bidrag får Blekingeborna – kulturrådets bidrag för 2016 är drygt 16 miljoner kronor.

Sju län, (Dalarna, Gävleborg, Skåne, Västra Götaland, Västerbotten, Östergötland, och Örebro), har skrivit nya kulturplaner, övriga län inom kultursamverkansmodellen har i varierande omfattning presenterat revideringar av gällande planer.

– Kultursamverkansmodellen är en reform som förändrat den kulturpolitiska kartan. Den innebär ett ökat engagemang från landsting och regioner, något som också bekräftas av en rapport som nyligen presenterades av riksdagens kulturutskott, säger Staffan Forssell i ett pressmeddelande.

Men modellen har också fått mycket kritik. Att staten skjuter ansvar och kostnader på regionerna. I höstas kom en rapport som visar att kulturkostnaderna ökat för regionerna sedan modellen infördes. Länsteatrarna varnade i ett uttalande att de "går på knäna" och att "kultursamverkansmodellen krackelerar"

I december konstaterade en grupp i kulturutskottet att modellen inte som det var tänkt har påverkat skillnaderna i kulturutbud som finns mellan olika län och kommuner.

(DT/GD)

Mer läsning

Annons