Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturlivet visar upp sig

/
  • Petra Shara Stoor och Kicki Källström Gernes hoppas att Kulturgryning i Bergsjögården blir en stor manifestation för kulturlivet i Nordanstig.

Nordanstigs kommun har inte råd att satsa många kronor på kultur. Trots detta så är kulturlivet runt om i byarna rikt. På lördagen den 7 maj ska alla upptäcka precis hur rikt det är, för då arrangeras Kulturgryning i Bergsjögården i Bergsjö.

Annons

Filmproduktion, konst, mathantverk, bilbyggen, teater, musik, makeup, hästridning - allt kanske kan kallas kultur i vid mening, aktiviteter som berikar människors liv. Det är denna breda kulturtolkning som gäller när Nordanstig ska visa upp och inventera den kultur som finns i kommunen.

– När vi jobbar med det här märker vi att det aldrig tar slut. En person tipsar vidare om en annan person som borde vara med och så vidare. Det är fantastiskt, säger Kicki Källström Gernes, Harmånger, ungdomssamordnare i kommunen och erfaren arrangör av bland annat konserter och festivaler och eldsjäl i projektet.

Samtidigt som Gävleborgs läns landsting tar fram en regional kulturplan, arbetar Kulturbanken, med dess projektledare Kjell-Åke Hamrén, med att inventera kulturlivet i Hudiksvall och Nordanstig. Det var på en träff om detta som Petra Shara Stoor, maskör och makeup-artist, boende i Gränsfors, kläckte idén med att samla all Nordanstigskultur på ett ställe under en dag.

– Det finns olika sätt att leta reda på kulturaktiva. Man kan knacka dörr eller efterlysa folk i annonser. Men varför inte passa på och samla alla på Bergsjögården för en riktig kulturdag, säger Petra Shara Stoor.

Via Facebook, riktade inbjudningar, annonser, nätverkskontakter med mera ska budkaveln gå runt hela Nordanstig. Här ska all kultur: matkultur, nördkultur, bondkultur, konstkultur, hantverkskultur, barnkultur och annat visa upp sig, knyta kontakter, bjuda på sig själva och annat.

– Det ska bli ett smörgåsbord av alla de kulturformer som vår kommun kan bjuda på, ett kreativt kaos, förklarar Kicki Källström Gernes.

Inte bara de som själva håller på med kultur, proffs såväl som amatörer, är inbjudna. Även kulturförmedlare/arrangörer och kulturkonsumenter är välkomna. Meningen är att denna Kulturgryning ska bli ett återkommande evenemang att se fram emot.

Dagen kommer att innehålla streetdance, utställningar, konserter, seminarier om bland annat kreativa näringar, filmproduktion i Nordanstig och varför kulturen är viktig för kommunen. Det blir också mat, barnaktiviteter och allt avslutas med en pubkväll med ett känt band.

– Vad det än blir av dagen har vi ändå vunnit. Vi är en bra grupp som jobbar med det här. Folk växer när de får dra sitt strå till stacken, säger Kicki Källström Gernes.

Mer läsning

Annons