Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbloggen: Det lantliga Stockholm

/
  • Jan-Olov Nyström är frilansskribent och kritiker, född 1951 i Antnäs utanför Luleå. Nu sedan länge i Hudiksvall. Också sedan 1987 medarbetare på kultursidorna i Hälsinglands tidningar.

Kultursidans skribent Jan-Olov Nyström skriver om kultur och tidens väsentliga frågor på http://blogg.mittmedia.se/kulturbloggen. I dag om ett loppisfynd, ett bortglömt författarskap.

Annons

Jaja, det är ju sommar och då ska det skrivas om bortglömda författarskap, nu på morgonen skymtade Birgit Tengroth förbi. Hon var stor en gång, fast större ändå var August Blanche, i en helt annan epok. Och såklart jag hittade honom på en loppis, och såklart banden var nästan gratis, orörda men något blekta.

Ljusbrunt kalvskinn, förgyllning och från den tid när det som blänkte på böckerna verkligen var guld, snitten, titeln, ryggdekoren, ett proffsjobb av en proffsförgyllare. Rensade från någon bokhylla där de stått representativa i årtionden tills den sortens representation alldeles saknade mottagare.

Utsidan guld, insidan åtminstone ett rejält hantverk. Blanche var det tidiga 1800-talets store borgerliga stockholmsskildrare. Ännu hellre kunde han kallas folklivsskildrare, det är folklustspel och ibland etnologisk tavla över hans noveller, sådant som Klockaren i Danderyd.

Läs hela inlägget här.

Mer läsning

Annons