Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Mellan betraktaren och verket sker konsten

Annons

Just nu pågår tre mycket sevärda konstutställningar i Stockholm, utställningar som du utan allt för mycket flängande hinner se på en dag. Ett gemensamt tema är att samtliga bjuder in betraktaren och är tydlig i dialog med dig som besökare. En sympatisk tanke som inte alltid är enkel att genomföra. Men här fungerar det, i tre separata utställningar.

Börja med att ta spårvagnen till vändpunkten ute på Djurgården där Waldemarsudde visar ett sjuttiotal av Karin Broos målningar i två plan. Broos gjorde den ovanliga resan att gå från abstrakt måleri till fotorealism. Men det är inga platta supernaturalistiska bilder i genren som Broos skapar, hon skruvar motivet lite, för in något skevt i perspektiven som skapar dynamik i bilden. Broos motivvärld är den egna privata, hemmet, naturen runt huset i Värmland, bilder befolkade med familjemedlemmar, nästan uteslutande kvinnor. Bilder som snapshots, vi ser bara ett nu i ett pågående skeende, vad som har hänt tidigare eller vad som ska hända är upp till oss som betraktar att fylla i, med våra personliga referenser och erfarenheter blir vi medskapare.

Hinner du igenom Broosutställningen under timmen fixar du att åka tillbaka med spårvagnen på samma biljett du löste för utfärden. Nu hoppar du av vid Liljevalchs där utställningen Utopian Bodies - Fashion looks forward pågår. Här är inget sig likt, salarna har byggts om till elva rum där var och ett har sitt eget tema och bygger på samtida spektakulära coutureplagg och utopiska idéer om vad modet kan komma att bli och uttrycka. Ett vindlande utställningsäventyr där besökaren uppmuntras att delta aktivt och formulera sin egen vision av framtidens mode. Missa inte att testa Ludvikadesignern Maja Gunns lösbröst!

Nu återstår bara en kort båtresa från Djurgården till Skeppsholmen och Moderna Museet där Olafur Eliassons makalösa Verklighetsmaskiner visas. Eliassons blandar installation, måleri, fotografi, film, arkitektur och skulptur. På Moderna visas 19 verk, där de största fyller hela rum. Bland annat The sandstorm park, där golvet är täckt av ett lager sand och tillåter besökarnas fotavtryck att ständigt förändrar verket, akta dig för tryckluftsslangen som då och då drar igång en liten sandstorm. Your Body of Work är en labyrint uppbyggd av enfärgade, transparenta väggskärmar i tre kulörer. Besökarnas kroppar som rör sig genom rummet påverkar färgerna och skapar hela tiden nya kompositioner på ett ytterst fascinerande sätt.

Sällan har det varit mer sant att konsten uppstår mellan verket och betraktaren.

Mer läsning

Annons