Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika inför lördagens invigning i Bollnäs: Brotorget lär oss att värna det allmänna

Kanske måste en stad förlora sitt torg för att det ska framträda i sin rätta betydelse som ett offentligt rum för möten och rekreation.

Annons

I en alltmer kommersialiserad miljö där invånarnas främsta insats är att öppna plånboken behövs mer än någonsin en kravlös oas.

På lördag återinvigs Brotorget i Bollnäs, och då återgår denna plats till det som det kanske var en gång, fast nu i en uppdaterad version med en ny scen, vattenspel, blomplanteringar och sittplatser.

Brotorget i Bollnäs inför invigningen 9/9 2016

När jag besöker Brotorget en knapp vecka innan allt ska vara klart, är det redan i bruk. Jag ser barn som åker rutschkana, och många väljer att sätta sig på träbänkarna eller de färgglada stolarna i solskenet. Ännu finns ett stängsel kring scenen med tak som täckts med traditionella takspån, men formen, som ska minna om landskapets berg, sticker ut på ett positivt sätt.

Sittande där på en bänk med utsikt över de hjärtformade gatustenarna på den öppna ytan, funderar jag en del över stadens själ. Vad är det egentligen? Vilka krav ställer invånarna på sin närmaste centralort utifrån offentliga mötesplatser, tillgänglighet, handel och service? Finns det estetiska, kulturella och demokratiska värden som är viktigare än de rent kommersiella eller rationella? Jag tror det.

Brotorget i Bollnäs inför invigningen 9/9 2016

En kort resumé över Brotorgets senare historia, för den som inte följt turerna på nära håll:

2007 beslutade Bollnäs ledande politiker att sälja detta centralt placerade offentliga rum till en privat aktör som lovade guld och gröna skogar i form av en galleria fylld med butiker. Säg H&M och det är många som får något stjärnaktigt i blicken.

I lyckan över den framtida satsningen, som skulle "locka nya invånare till kommunen", sattes grävskoporna snabbt i marken för att bereda plats för allt det nya. Det saknades förvisso inte protester, men dessa kritiker viftades mer eller mindre bort som bakåtsträvare som inte inser vad en framtidssatsning är. Bollnäsborna längtade efter shopping.

Det var bara det att finanskrisen kom emellan, planerna på kommers gick i stå. Åren gick, företaget förhalade och det forna torget stod kvar som en tom grusöken. Det fanns ju ändå en chans att det skulle bli något när tiderna blev bättre? Till slut köpte kommunen tillbaka torget, nu hade priset ökat.

En arkitekttävling för några år sedan väckte hoppet om ett torg till liv igen. Plötsligt vaknade Bollnäsborna och började fundera kring vad torget skulle kunna användas till. Att det faktiskt fanns ett behov av en allas zon, ägd av ingen, mitt bland gamla och nyare centrumhus.

Det blev förslaget Hjärta Bollnäs, av arkitektbyrån Karavan Arkitektur & Landskap AB som vann tävlingen och det är i stort sett det förslaget, med en del ändringar och bantningar, som nu ska invigas om några dagar.

Det är ett nytt torg, men funktionen är densamma som tidigare. Här finns nu nya träd som ersätter de nedhuggna, en scen som ska vara tillgänglig inte bara för officiella scenframträdanden utan för var och en som söker skydd från regnet eller vill testa några danssteg. Torghandeln kommer förhoppningsvis tillbaka så småningom och vattenspelet, som visade sig ha problem när man testkörde det, ska vara barnsäkert och lockande.

Allt är inte nytt, många hade nog velat ha torget precis som det var innan rivningen, men det vore ett misstag. Opinionens tryck har dock gjort att skulptören Per Nilsson Östs Snoddasrelief i alla fall temporärt ska pryda delar av Åhlénshusets i övrigt förskräckligt fula och missfärgade fasad, som nu i alla fall för dagen tvättas ren.

Det finns all anledning att dra lärdom av fallet Brotorget i Bollnäs. Liknande övergrepp i stadsbilden pågår i alla städer. Det finns åtskilliga politiker som utan att tveka skulle sälja det offentliga rummet om förutsättningarna var tillräckligt lockande. Även andra aktörer och debattörer kan ha egna agendor och behov av att profilera sig.

Många torg och även parker i Hälsingland har förvandlats till parkeringsplatser, byggts igen eller tagits över av busshållplatser eller privata aktörer.

Det privatägda Åhlénshuset med parkeringshus intill Brotorget i Bollnäs skulle definitivt behöva en upprustning. Kvalar det in som ett av Hälsinglands fulaste hus?

I höst kommer vi på kulturredaktionen att fördjupa oss mer i olika stadsmiljöfrågor. Vilket är Hälsinglands fulaste hus–och finaste?

Läs mer: Snoddasreliefen återvänder till Brotorget

Vattnet kommer att stråla snart igen

"Sälj aldrig ett torg"

Brotorgets vinnare vann även i Gävle

Mer läsning

Annons