Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Berätta sanningen om staden i stället för att ljuga om landsbygden

I sin nya lilla bok ”Läget i landet” tar journalisten och författaren Po Tidholm återigen upp sina kända argument i diskussionen om landsbygdens marginalisering och förestående död.

Annons

Denna gång har han inte bara Norrland utan hela Sverige i blickpunkten. I 89 små stycken beskriver han sina tankar om periferier, politik och varför landsbygdsfrågan är så viktig.

För fem år sedan var Po Tidholm, som har en fot i Stockholm och den andra djupare planterad i Hälsingland – närmare bestämt i Trönö – en rätt ensam röst när det gällde att visa på urbaniseringens förödande effekter på landsbygden och hur Sverige slits isär när marknaden får ta över viktiga samhällsfunktioner. En undergångsprofet som med olika faktauppgifter kunde visa hur Norrland inom en snar framtid skulle förvandlas till att vara enbart en råvaruproducent och en vacker rekreationsyta för stressade storstadsbor.

Läs också: Trönös Po Tidholm ger ut ny bok om landsbygden: "Finns en misstro mot storstaden

I dag har landsbygdsfrågorna hamnat i fokus på ett annat sätt. Po Tidholm är inte den enda som kritiserar politiska beslut som lämnar landet utanför storstadsregionerna i sticket. Efter Sverigedemokraternas valframgångar, Donald Trumps seger i amerikanska presidentvalet och Storbritanniens Brexit-beslut har frågan lyfts ännu ett snäpp i den politiska analysen.

Kanske är det därför Tidholm nu även försöker visa på vad som krävs för att rädda det som räddas kan. Det handlar förstås om kraftiga regionalpolitiska åtgärder som jämnar ut förutsättningarna i hela landet.

Läs mer: Petter Bergner: Po Tidholm kommer ut ur vänstergarderoben

Den norska modellen, som ofta framförs som ett föredöme, avpolleteras dock raskt. Inte för att den inte funkar i Norge, med utbyggd samhällsservice i varenda kommun, utan för att Sverige gått längre i ambitionen att kasta ut det gamla och omfamna det moderna. I Norge, som står utanför EU, finns lokala strukturer att bygga vidare på som inte längre finns här.

"Vi behöver ersätta storstadsblicken med en landsbygdsblick. Vad får den som flyttar från Trönö till Stockholm?"

Samtidigt som Po Tidholm har rätt i mycket så faller han själv i samma fälla som han anklagar stockholmscentreringen för. Han beskriver nästan genomgående staden som vinnare och landsbygden som förlorare och de positiva exempel han ändå refererar till avfärdar han raskt: ”Positiva exempel har en tendens att ställa sig i vägen för förståelsen av strukturerna.”

Frågan är dock om det inte är de positiva bilderna av staden som förstärker strukturerna. Statistik från SCB visar att det faktiskt är fler som flyttar från storstad till landsbygd än tvärtom. Något som ofta försvinner i debatten. Urbaniseringen beror mest på faktorer som invandring och att det föds fler i större städer än på landsbygden.

Vi behöver ersätta storstadsblicken med en landsbygdsblick. Vad får den som flyttar från Trönö till Stockholm? Knappast en bostad i centrum med närhet till allt det där lockande – snarare en liten tvåa flera mil utanför stadskärnan med mycket högre hyra och längre restid till jobbet än i dag.

Jo, staden erbjuder fler jobb, men med den bostads- och trafiksituation som utvecklats blir den en skräckupplevelse för den som uppskattar tätortens oändliga möjligheter. Till detta kommer lögnen om valfrihet av skola och vård, som innebär att stockholmare kan få åka långt ut på landet – eller till Finland – för att föda sina barn. Den friskola som anses vara rätt ligger knappast på gångavstånd.

När vi talar storstadsnorm lämnar vi samtidigt förorternas segregering utanför, trots att de är en del i urbaniseringen. Sanningen om staden borde göra såväl marknadskrafter som politiker mer intresserade av att hitta alternativa lösningar ute i landet.

Kanske är detta en naiv förhoppning – men man vänder inte en atlantångare genom att beskriva färdmålet som ett paradis.

Läs mer: Katarina Östholm: Överlevarna kommer att finnas på landsbygden

Mer läsning

Annons