Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruption i Tropa de Elite-uppföljare

/
  • I
  • I filmen skildras en hårdför specialpolisstyrka och dess arbete i Rio de Janeiros kåkstäder.

När regissören José Padilha gjorde den första "Tropa de elite"-filmen var det många i Rios kåkstäder som inte tyckte om att han filmade där.

I arbetet med uppföljaren mottogs filmteamet med öppna armar.

Annons

José Padilhas första "Tropa de elite"-film vann Guldbjörnen, Berlinfestivalens förnämsta pris. Samtidigt fick skildringen - av en hårdför specialpolisstyrka i Rio de Janeiro - kritik för att hylla våld och vara fascistisk. Filmen blev en stor succé i Brasilien, inte minst tack vare piratkopiering, som gjorde att miljontals brasilianare kunde se den utan att filmmakarna tjänade en krona.
När uppföljaren var klar bevakades därför kopiorna av beväpnade vakter. När filmen kom ut på biograferna blev den den största inhemska biosuccén i Brasiliens historia.
I "Tropa de elite 2" möter vi åter Nascimento, huvudpersonen från den första filmen. Efter en misslyckad raid mot ett fängelseuppror vill man sparka honom. Hans popularitet hos befolkningen gör att han i stället får jobb inom säkerhetstjänsten, ett uppdrag som snabbt ställer honom på kollisionskurs med gangstrar och de korrupta politiker som backar upp dem.


Skildrar korruptionen i samhället
Regissören, brasilianske José Padilha, menar att historien har många kopplingar till dagens situation i Brasilien.

- Det brasilianska samhället är genomkorrupt. En ärlig person har inte en chans att vinna ett val. Om man är korrumperad så har man pengar till sin kampanj. Så fort en ny brasiliansk riksdag ska väljas, jobbar alla för att få sina kandidater på nyckelposterna, säger han.
Padilha är en filmmakare som vill slåss för att ändra systemet. Han hoppas att hans filmer kan påverka utvecklingen på sikt.

- Ibland kan något som startar i en liten skala ha stor betydelse, likväl som någonting som startar stort inte får någon betydelse alls. Det är svårt att säga, men jag tror att filmen kan påverka lite grand.

Hade fri tillgång till kåkstäderna
Inspelningen av den första "Tropa de elite"-filmen skedde under livsfara. Filmteamet hotades av de tungt beväpnade ligorna i kåkstäderna. Men den första filmens genomslag underlättade arbetet med uppföljaren.

- Den här gången hade vi fritt tillträde överallt. Den första filmen blev så populär att vi inte mötte något som helst motstånd.
Enligt José Padilha kommer det inte att bli någon "Tropa de elite 3". Han kommer dock att fortsätta att skildra korruptionen i samhället, men utan det tunga och blodiga våld som finns i båda "Tropa de elite"-filmerna.

- Jag har skrivit ett manus för Brad Pitts bolag Plan B, en film som ska göras i Bolivia. Jag talar också med Universal om en film, men jag är lite tveksam till att arbeta för en stor studio. Jag vill ha total kontroll när jag filmar, och jag vet att ju större filmen är, desto mindre kontroll har man, säger Jose Padilha.

Gunnar Rehlin/TT Spektra
gunnar.rehlin@ttspektra.se

Mer läsning

Annons