Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären Tryggve Örn död: En modernist i ständig utveckling som präglat konstlivet i Hudiksvall

Han var en av modernismens företrädare i Hudiksvall under en aktiv konstnärsperiod kring mitten av 1900-talet. Nu har konstnären och konstpedagogen Tryggve Örn, Västerhaninge, avlidit, 97 år gammal.

Annons

Tryggve Örn på återbesök i Hudiksvall i februari 2001 i samband med sin stora retrospektiva utställning på Hälsinglands museum. Arkivbild

Tryggve Örn föddes 1919 i Lillehammer, Norge och kom till Hudiksvall 1931. Efter en tid som verkstadsarbetare i Stockholm började han 1943 måla på allvar och debuterade 1946 i Hudiksvall.

Under det reformvänliga 1930-talet blev konstens spridning en viktig samhällsfråga samtidigt som arbetarrörelsens långa period som dominerande politisk kraft inleddes. Det var en förändring som gick djupt genom samhällskroppen med folkbildning, ambitiösa utställningsprogram, kurser och föredrag. Konsten skulle demokratiseras, fler skulle kunna ta del av konstens värld och samhället då också bli ett bättre samhälle; rikare, klokare och mer insiktsfullt.

Pedagogen i verksamhet framför egna målningar, okänd plats, året är1955. Fotograf okänd.

Tryggve Örn verkade under epoklång tid i denna tradition och kom att personifiera den demokratiska folkrörelsetanken inom konstvärlden, en värld där individualismen alltid stått stark.

1945 bildades Hälsinglands konstgille och i Bollnäs fanns sedan många år en konstförening. Mot 1940-talets slut väcktes frågan även i Hudiksvall och initiativet kom från en konstcirkel, ledd av Tryggve Örn och hans konstnärskollega Tage Sahlberg. De delade ett starkt konstpedagogiskt intresse.

Mellan 1957 och 1962 var Örn reseamanuens för Konstfrämjandet. Därefter var han verksam som intendent för Bollnäs konstcentrum fram till 1966. Han var även en skicklig konstkritiker vars recensioner fortfarande, efter mer än sjuttio år, kan läsas med behållning.

Tryggve Örn i Hudiksvall vintern 2001. Arkivbild

Efterkrigstidens konstliv blomstrade i Hälsingland och Hudiksvall. Tryggve Örn var en verksam del i ett konstliv som under längre eller kortare tid innehöll namn som Carl Herman Wetterwik, Gösta och Marthe Bohm, Gottfrid Lård, Bertil Bertell, Tage Sahlberg och Mollie Faustman. En guldålder för måleriet. Tryggve Örn väckte också positiv uppmärksamhet med sina utställningar i Stockholm i början av 60-talet när han flyttat till Västerhaninge. Där delade han länge sin tid mellan måleri och konstpedagogik.

Läs mer: Tid för ett konstliv

Rangerbangården i Hudiksvall, oljemålning av Tryggve Örn.

Han är en av få svenska konstnärer som tilldelats den statliga inkomstgarantin för en "konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och stor betydelse för svenskt kulturliv". Örn är representerad på bl.a. Moderna museet, Hälsinglands museum, Arkivet för dekorativ konst i Lund, med flera institutioner.

Läs mer: Inkomstgarantin avvecklas

Oljemålning av Tryggve Örn, daterad 1951.

Tryggve Örn var en modernist i ständig utveckling. I hans verk samsades det föreställande med det konkreta, varsam realism med lyrisk ljuskänsla. 2001 visades en retrospektiv utställning av Tryggve Örn på Hälsinglands museum i Hudiksvall. Det var på många sätt ett magnifikt avsked (även om han återkom i en samlingsutställning 2007) av en gärning som sträckte sig över sex decennier. Utställningen visade hur hans måleri förenade modernismens fria blick med traditionens kunskap och starka anspråk. Han hade den speciella förmågan att släppa in betraktaren i sitt eget seende och ljuset över hans landskap och miljöer blir bara mer och mer närvarande.

Traditionens svenska tallbacke i Tryggve Örns milt kubistiska tolkning, oljemålning från 1956.

Mer läsning

Annons