Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig start för tävling om tågkonst

/
  • Magdalena Malm, chef för Statens konstråd, leder juryn som avgör vilka konstnärer som får delta i arbetet med järnvägssatsningen Västlänken.

Nu startar första deltävlingen i ett konstprojekt värt minst 22 miljoner kronor.
Tio år innan tågen börjar rulla ska konstnärer få tävla om att vara med och utsmycka Västlänken, den stora järnvägssatsningen i Göteborg.

Annons

– Det är ovanligt tidigt att få in konstnärerna innan vi startat projekteringen, därför hoppas vi få ut extra mycket av dem, säger Johny Lindeberg, arkitekt på Trafikverket, till TT.

– Det här är en idétävling och allt är väldigt öppet. Konstnärerna kommer att vara på plats och samarbeta med arkitekter och konstruktörer.

Under måndagen inleds etapp ett i den internationella konstupphandlingen. Den omfattar Göteborgs central och tågområdet kring Olskroken, där det bland annat kommer att finnas ett femtontal broar.

En tiomannajury under ledning av Magdalena Malm, direktör för Statens konstråd, väljer vilka konstnärer som får delta. I juryn finns också Annika von Hausswolff, bildkonstnär.

Om ett år startar etapp två med en ny deltävling om de planerade tågstationerna vid Korsvägen och i Haga, välkända och känsliga miljöer.

– Kommunikationerna är ett riksintresse, kulturmiljöerna i Göteborg ett annat. För att få bygga Västlänken måste vi införliva kulturmiljön så att den synliggörs i anläggningen, och konsten kan vara ett sätt att göra detta, säger Johny Lindeberg. (TT)

Margareta G Kubista/TT

Mer läsning

Annons