Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda klot, träd och vita kaniner

/
  • Ann Envall målar i akryl – omfamnande träd och en fågel mot friheten.
  • Ett klot ska skruvas fast i Johan Asks stora installation på Kvarnen. Ann Envall är klar med hängningen av sina målningar på undervåningen.
  • Ett klot ska skruvas fast i Johan Asks stora installation på Kvarnen. Ann Envall är klar med hängningen av sina målningar på undervåningen.
  • Vad blev det av livet?
  • Djur i bur är ett återkommande tema i Johan Asks skulpturer.

I lördags invigdes Kvarnens nya utställning i Söderhamn. Denna gång är det Delsbokonstnärerna Johan Ask och Ann Envall som ställer ut måleri och skulptur på två våningar.

Annons

Det är torsdag eftermiddag och viss förvirring råder hos Söderhamns konstförening på Kvarnen i Söderhamn. Om två dagar är det vernissage och på övervåningen är ingenting riktigt på dess rätta plats. Pinnar och klot ligger lite här och var och ska monteras till skulpturer och installationer.

Konstnärerna Ann Envall och Johan Ask är väl kända bland Hälsinglands konstintresserade. De har ställt ut separat och tillsammans under många år – i bland annat Hudiksvall, Järvsö, Bollnäs och Järvsö. Johan Asks finurliga, eftertänksamma och livsvisa skulpturdjur och Anns grafik och akrylmålningar med hundar och hus.

– Det är visst sjätte gången vi ställer ut tillsammans, räknar Ann Envall ut.

Den utställning de visar under två veckor på Kvarnen täcker ett antal år bakåt i tiden och somligt har visats i till exempel Bollnäs konsthall 2011. Annat är nytt. Som Anns ståtliga, omfamnande och livgivande träd, och kaninen som lite avvaktande undrar över livet i vasen framför. Vad blev det av allt?

– Jag hade ett trögt år, men så lossnade det när jag målade ett landskap med mörka glipor. Sedan hittade jag kaninen och träden, berättar hon.

Ann är även grafiker och har med några utsökta små träsnitt och en etsning i utställningen. Djuren återkommer i motiven; långnästa hundar, igelkottar och fåglar. Även husen vibrerar av något återhållsamt liv.

Naturen betyder mycket – som bärare och förmedlare av människans tankar och känslor. Det gäller även för Johan Ask, som ofta har en humoristisk glimt i sina verk i trä eller klensmide, med en civilisationskritisk udd. Elefanten bakom stängerna i sin bur ser oändligt sorgsen ut och tittar förebrående på oss. Fågeln som bevakar det röda klotet innanför ett bo av vassa pålar ser mer rädd än ilsken ut. Kanske orolig för vad vi människor kan hitta på för att skada vår jord?

Tyvärr är Johan Asks största installation inte klar när jag besöker Kvarnen före vernissagen, den får upplevas på plats fram till söndag 27 september.

Mer läsning

Annons