Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstutflykt: Bläckhornet i Axmar är fylld med konst i sommar

/

På gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland ligger Axmar, väl värd att stanna till vid under färden söderut.

Annons

Bara Bläckhornet som byggnad är en upplevelse. Som ett falurött smycke ligger det mot det blå sommarvattnets fond.

Galleri Bläckhornet ligger strategiskt placerat vid Axmarbrygga havskrog. I år har Inger Skoglund samlat en rad konstnärer och konsthantverkare på de tre våningarna.

Hantverket dominerar de två första våningarna, ofta rena bruksföremål. De grova timmerstockarna är så långt från galleriets vanligtvis vita väggar man kan komma. Här och var öppnar sig också en glugg ut mot den skiftande vattenytan, som också de blir som konstverk på väggarna.

Missa inte Åsa B Fällgrens tuschteckningar på väg upp till tredje våningen, och akta huvudet! På tredje våningen möter vi namn som är bekanta från utställningar i Gävleborg, som Eva Friskman och Inga-Britt Westlén.

Den senare visar det föremål som jag fastnar mest för under denna konstutflykt – en figur i raku som ihopkrupen och skör ber, insvept i en vit mantel. Men vad ber gestalten om? Är det en bön till en högre makt? Meditation? Eller är det en tiggare som ber om en allmosa?

Frånvaron där ansiktet ska finnas lämnar öppet för tolkningar.

Eva Friskmans glaskonst har vi sett flera gånger tidigare. Många damer i hatt i starka färger. Jag tilltalas mer av den antydan till en mer barnslig värld som finns i vissa verk, som i ”Staden” som för tankarna till en smurfby.

Med havet alldeles inpå knuten passar Hudiksvallskonstnären Hanna Enanders vikingaskepp bra, men glittret i flera av målningarna stör. Bäst är ”City lights”, med en stadsskyline som speglas i fuktigt blågrön yta. Grafikern och skulptören Per Ljusberg från Sandarne finns också med i utställningen med sina snidade skator.

I Axmar kan besökare även se Länsmuseet Gävleborgs utställning "Axmar i grund och botten", om undervattensvärlden längs med kusten.

Utställningarna i Axmar visas fram till 21 augusti.

Mer läsning

Annons