Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsinglands "guldålder" får kött och blod – stolta nyanser i Bollnäs konsthall

Hälsingegårdarnas världsarvsstatus vilar på de rikt utsmyckade festrummen och dess väggmålningar. Det här speciella måleriet uppmärksammas när Bollnäs museum och konsthall öppnar för sommarutställning.

Annons

Stolta nyanser heter årets sommarutställning i Bollnäs konsthall. Originalverk från hälsingska gårdsväggar samsas med gamla schabloner och foton i en mix som ska ge besökaren en bild av en "gyllene era" i Hälsingland.

Antikvarie Mélanie Platzgummer vid ett dörröverstycke från 1823, signerat schablonmästaren Jonas Wallström.

Det var en kort guldålder, som grovt räknat varade i ett halvt sekel. Från 1820-talet till omkring år 1870, närmare bestämt. Under den här tiden skapade gårdamålare och konstnärer ett unikt kulturarv som i dag, inte minst efter hälsingegårdarnas världsarvsstatus, uppmärksammas och beundras över hela världen.

Läs också: Hälsinglands konst visas i Bergsjö i sommar

Jonas Wallström och Albert Blombergsson är två av de mest betydelsefulla namnen från den här eran – Wallström som knivskarp, stilbildande schablonmästare och den akademiskt konstutbildade Blombergsson som förmedlare och förvaltare av unik kunskap.

Schabloner från Träslottet i Arbrå.

På utställningen i konsthallen presenteras verk, verktyg, personer och fakta från den aktuella tidsepoken på ett ytterst tilltalande sätt. De gamla väggmålningarna har givits liv – och målarna bakom dem kött och blod.

– Det handlar om interiört måleri från 1800-talets mitt, från de olika socknarna i Bollnäs kommun. Plus en del verk från de målare som verkat och rört sig i och omkring Bollnäs, berättar Mélanie Platzgummer, världsarvsamordnare och antikvarie på Bollnäs museum.

Del av väggmålning.

Genom djupdykningar i gamla kyrkböcker och konsulterande av släktforskare så har vissa band mellan de gamla målarna kunnat knytas ihop.

– Det har kommit fram en hel del där. Det har visat sig att de varit lärlingar åt varandra, att deras fruar varit kusiner eller liknande. Så det finns ett nätverk mellan många av dem, och vi presentar det vi kunnat belägga hittills. Förmodligen har vi bara börjat skrapa på ytan än så länge, säger Mélanie Platzgummer.

Läs också: Teaterpremiär på Kämpens i Bollnäs: "Dåtid och nutid dansar kind mot kind"

Stolta nyanser är en av tre aktuella utställningar med liknande tema i Bollnäsområdet i sommar. På världsarvsgården Gästgivars i Vallsta pågår en utställning som tar ett helhetsgrepp om den praktiska biten av schablonmåleri. Och på lördag är det premiär – på Träslottet i Arbrå samt i Colliniparken i Bollnäs – för en modernare vinkling av fenomenet, genom Alftakonstnären Erik-Olof Wiklunds utställning Rotblöta.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Tidstypiska penslar och borstar.

Schabloner och väggmålningar i entrésalen.

Mer läsning

Annons