Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland genom fotolinsen – Anna Hildingson Edling är månadens hantverkare i Bollnäs

Det är en konstnärlig mångsysslare som gör sin utställningsdebut i Bollnäs kulturhus. För första gången visar Anna Hildingson Edling, barnbarn till den kände naturfotografen Hilding Mickelsson, sina fotografier.

Annons

Anna Hildingson Edling är månadens hantverkare i Bollnäs.

Det hade lika gärna kunnat bli någon annan form av hantverk eller konst i montrarna, men när Anna Hildingson Edling gör separatuställningsdebut så är det fotografier från Hälsingland som hon väljer att visa upp.

– Det hade kunnat bli skulptur också, men kändes ändå som att det var fotografier som jag helst ville ställa ut,så jag passade på med det, ler hon.

Anna Hildingson Edling från Hallen, Kilafors är juli och augusti månads hantverkare i Bollnäs. Hennes alster finns att se i foajen utanför biblioteket i Bollnäs kulturhus.

Hon arbetar som bildlärare på Torsbergsgymnasiet, men kan även sätta titlar som grafisk designer och möbelsnickare på sitt visitkort. När det gäller fotografi så kallar hon sig själv för "amatörfotograf med nördintresse" men hon har sannerligen att brås på, barnbarn till den legendariske naturfotografen Hilding Mickelsson som hon är.

De allra flesta av bilderna hon ställer ut är tagna i trakterna kring Hallen i Kilafors, men det finns även en del bilder från Bollnäs och Alfta i utställningen.

Som fotograf fångar hon gärna tillfället när det dyker upp:

– När det är häftiga moln eller fint ljus ute, då hoppar jag upp på fyrhjulingen och åker iväg. och fotar. Och då brukar jag bli borta ett tag, ler hon.

Många av hennes bästa bilder är tagna under tidig gryning berättar hon.

– Ja, rikigt tidig morgon är inte fel, många av de stora förstoringarna här på utställningen är tagna i morgondimma och under soluppgång.

Digitalt har hon fotograferat på allvar i sex år. Hon gillar den digitala tekniken och alla möjligheter det innebär. Men det finns tydliga nackdelar också anser hon, främst att det är lätt att bli för frikostig på avtryckaren och bli stående med alldeles för många exponeringar.

Tack vare utnämningen till månadens hantverkare så får allmänheten nu möjlighet att se hennes bilder för första gången. Och det är faktiskt även första gången hon själv ser dem på något annat ställe än datorskärmen.

– Ja, mina fotografier lämnar aldrig datorn. Det här är första gången jag skriver ut något. Så det är nästan det roligaste med den här utställningen, att jag verkligen har fått ta tag i det här med att välja ut och göra ut bilder.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons