Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från skrotkonst till minimalism på jubileumsutställning

KONSTUTFLYKT När Bunges Kapells utställningsverksamhet firar 25-årsjubileum tas det i från tårna. Bland de 94 konstverken som ställs ut finns allt från psykadelisk fotokonst till målerisk akryl.

Annons

Redan 1991 började Bunges Kapell i Åmot arrangera konstutställningar om somrarna. I år firar utställningslokalen 25-årsjubileum genom att avsluta säsongen med en extensiv utställning där 22 konstnärer som tidigare ställt ut på Bunges Kapell medverkar.

Bland annat finns skulpturer och impressionistiskt måleri representerat bland utställningens 94 verk.

– Totalt är det 94 verk, så det ären stor utställning, säger Kenneth Norén, ordförande för Stiftelsen Bunges Kapell som driver verksamheten.

I lördags var det vernissage för konstutställningen vars brist på tema vägs upp av den omfattande bredden på regionala konstnärer. Här finns allt från fotokonst och måleri till skulpturer och skrotkonst i en avslappnad blandning. När en stiger in i utställningslokalen är det som att möta en buffé av Gästriklands nutida konstscen. Stort och litet. Monokromt och måleriskt. Här hänger något för alla smaker.

– Vi avgränsade utställningen genom att enbart kontakta konstnärer med koppling till Gästrikland. Och sedan var det 22 stycken som nappade, säger Helena Lindér som driver Bunges Kapells konstgrupp.

Från foto- till skrotkonst, på Bunges Kapell ställs lite av varje ut.

Platser lottades ut för att göra en så pass rättvis fördelning av lokalen som möjligt och trots slumpmässig hängning upplevs utställningen som genomtänkt.

– Det är lätt att det blir spretigt men det får det vara på en sådan här utställning där vi framförallt vill visa bredd. Utmaningen var att få upp alla målningar på väggarna, säger Kenneth Norén.

Med tanke på att utställningen består av 7 skulpturer och 87 tavlor är det minst sagt en bedrift. Trots det stora antalet känns den ljusa utställningslokalen varken överbelastad eller spretig. Några återkommande teman är djur- och landskapsmotiv, människokroppen och ett experimenterande med färg. Här finns influenser från diverse epoker, allt från Börje Grönbergs landskapsmålningar med en dos av kubism till Tord Larssons impressionistiska akvareller. För att inte tala om utställningens minimalistiska kvot. Både fotografier och målningar med fokus på enkla motiv i subtila färger finns representerade. En som bemästrat form och färgkomposition är Mats Persson vars målningar och skulpturer utgår från människokroppen.

Människokroppen är ett återkommande tema i Mats Perssons skapande.

Bland de mer dramatiska verken sticker Håkan Vargas fotografi ut. Björnmotivets blick i den mörka färgsättningen sätter klorna i betraktaren. På andra sidan känslospektrumet finns Anna Lindmarks tuschteckning ”Troll” vars nyfikna motiv ger utställningen en släng humor. Något som även Rigmor Ottesen utgått från i sin serie akrylmålningar med skålande vinglas.

Ett uppskattat bidrag i blandningen av konstformer är utställningens skrotkonst. Mona Nilssons skulpturer med djur och människomotiv är skapta av bland annat gamla bestick, cykelsadlar och korkar. Jubileumsutställningens har även psykadeliska inslag som går att finna i akryler av Tina Eriksdotter Larsson och fotokonst av Eya Le Wartie, som bland annat undersöker jordens yta genom en lek med exponering.

Utställningens brokiga innehåll knyts samman tack vare ljuset som lyser in genom de stora fönstren på Bunges Kapell. Mer idyllisk konstupplevelse sommartid får en leta efter.

Akryler med blommotiv i psykadelisk tappning av Tina Eriksdotter Larsson. Foto: Moa Lindstedt

”Troll” i tusch av Anna Lindmark. Foto: Moa Lindstedt

Naturinspirerat måleri av Karin Hansson Runesson. Foto: Moa Lindstedt

Mer läsning

Annons