Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotografen som vann över sin sociala fobi: "Jag vill fortsätta utvecklas och utmanas"

Carola Nyström har ägnat hela sitt liv åt att fotografera och hon får inspiration från allt runtomkring henne. Hon har även skuggats av sin sociala fobi - men efter två års utbildning har hon tvingat sig själv att möta människor och hantera panikångesten.

Annons

Så här beskriver Carola Nyström sin kamp för att övervinna sin sociala fobi:

– Just nu känns det som om det är på väg att bli en explosion, att det är nu allt vänder till det bättre, säger Carola Nyström.

Carola Nyström är född och uppvuxen i Iggesund - och bor nu ett stenkast från var hon nu ställer ut sitt examensarbete, i Iggesunds järnverk. Fotografierna är produkten av två års utbildning i fotografi på Forsa högskola, som fungerat som terapi för hennes sociala fobi och panikångest – varvat med kunskapsinhämtande.

–Äntligen har jag förverkligat det som varit ett litet frö, till att bli något stort.

Läs även detta om Carola: Fotografi ger henne luft under vingarna

Carola Nyström har kommit långt som fotograf och med sin sociala fobi, och det tackar hon omgivningen för.
När jag idag beskriver social fobi och hur det känns så känner jag inte igen mig i det

Utställningen har många grafiska inslag - hon kände att hennes abstrakta projektidé var tvungen att bli verklighet. Att jobba med en kamera och fotografera har varit en trygghet för Carola, det har fått henne att tänka annorlunda om sin sociala fobi. Hennes ambitioner i foto blev viktigare än de hinder hennes fobi annars har haft grepp om.

– När jag idag beskriver social fobi och hur det känns så känner jag inte igen mig i det så mycket längre, och det är otroligt skönt. Jag sörjer de år av upplevelser som jag förlorat på grund av min fobi, men nu tillåter jag mig inte att låta det ta över på samma sätt, säger Carola Nyström och fortsätter:

–Jag har på senaste tiden bett om hjälp och tycker att de som lider av social fobi, bör göra samma sak. Mitt tips till dem är att våga! Våga be om hjälp, våga acceptera dig själv för den du är och våga älska dig själv.

Läs även: Barbro visar prisbelönta fotografier på biblioteket: "det kan bli några hundra bilder när jag ger mig ut en eftermiddag"

Hennes fotoutbildning och lärarna där har hjälpt henne att hantera och överkomma en stor del av panikångesten genom foto. Deras stöd ledde till utställningen, som pågår juli månad ut. Fotografierna föreställer pappersremsor av olika tjocklek samt storlek. Hon började med att fläta ihop remsor av papper som lystes upp av olikt färgade glödlampor.

Här berättar Carola om utställningen:

Läs även : Det omöjliga blir möjligt i utställningen med två av konsthistoriens stora konstnärer

– Jag insåg när jag började arbetet, att det här blev ju ganska läckert. Jag satte på musik i öronen och gick in i mig själv, säger Carola.

Jag är stolt över resultatet

Bilderna har hängts upp i vajrar och hjälpen har kommit både från nära och kära - samt från företag som sponsrat med material för både konst och utställning. Familjen har hjälpt till när Carola varit tvungen att göra något som i vanliga fall ger henne panikångest – att träffa många nya människor.

– Jag kommer aldrig känna mig färdigutbildad som fotograf, jag vill fortsätta utvecklas som människa och ta mig an nya utmaningar. Jag har tvingat mig att utsättas för obekvämligheter i det här projektet, för att det ska bli av – och jag är stolt över resultatet.

Carola Nyström har spenderat många dagar på Iggesunds järnverk, då hennes far jobbade och nu när hon själv forskat i historien.
Ibland är linjerna raka och ibland krokiga eller har olika färger – både i livet och på bilderna

Utställningen heter Livslinjer, vilket är ett passande namn, förklarar Carola. Livslinjer blev namnet eftersom fotografierna innehåller linjer och för att de samtidigt varit en process i hennes liv, för att hon ska ta sig framåt som fotograf och mentalt.

– Ibland är linjerna raka och ibland krokiga eller har olika färger – både i livet och på bilderna. Ibland är det upp och ibland är det ner.

Läs även: Djur, natur, fantasi och så lite naket...

Tidigare har hon ställt ut sina foton på Hälsinglands museum och innan dess har hon alltid ägnat sig åt kreativa aktiviter – men foto är hennes kall. Utställningen på Iggesunds järnverk är dessutom tillägnad hennes pappa som gick bort för 30 år sedan och som alltid trodde på hennes konstnärskap.

– Jag har fotograferat hela mitt liv, så fort jag fick tag på en kamera. Pappa köpte min första kamera på auktion när jag var 12 år, den fungerade inte jättebra – men även det var en utmaning, säger Carola och fortsätter:

– Jag minns att föräldrarna inte tyckte att det var nödvändigt att ta flera bilder på samma motiv, såsom blommor, just för att "den ser ju inte annorlunda ut". Men så är det fortfarande idag, jag kan inte bara ta en bild.

Här står Carola brevid sitt favoritfoto för denna utställning och hon vill gärna
Jag skulle vilja sitta som en mus här och lyssna på besökarnas tankar

Carola Nyström har ett år kvar på sin utbildning och när hon redigerar sina bilder ger hon utrymme i den processen för experimentera. I juli hoppas hon på att få träffa på många människor, för att se publikens reaktion.

– Jag vill gärna höra vad folk ser i bilderna, vissa ser en fisk och andra grässtrån – jag har en bild av vad det ska vara men gillar att höra andras tankar. Jag skulle vilja sitta som en mus här och lyssna på besökarnas tankar.

Läs även : Det omöjliga blir möjligt i utställningen med två av konsthistoriens stora konstnärer

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning