Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst: Virkad bostad i årets Avesta Art

/
  • Agata Oleksiak (Olek), från Polen, boende i New York, deltar med ett monumentalt virkat verk.
  • Jakub Nepras från Prag visar två videoverk i Avesta Art.
  • Francesco D'Incecco, Italien, deltar med en skulpturgrupp där frågor ställs om skydd/angrepp säkerhet/hot.
  • Magnus Alexandersson från Stockholm bygger i sitt måleri geometriska kroppar av horisontella linjer.

Avesta Art är en sommarutställning som definitivt är värt en resa. Struktur är temat för årets upplaga som öppnar 28 maj.

Annons

Med hjälp av kultur har gamla nedlagda industrimiljöer fått nytt liv. Tänk på Movikens masugn, bruksmiljöerna i Ljusne eller Iggesunds järnverk.

LÄS MER: Tung konst i gamla järnverket

Ett av de häftigare besöksmålen utanför länet är Avesta Art, som sedan 1995 arrangeras i det gamla järnverket. I år har 16 internationella konstnärer bjudits in att tolka begreppet struktur.

– Ämnet har inte begränsat konstnärerna, vi kommer att få se många olika tolkningar i skiftande uttryck och tekniker, säger Caroline Gustafsson.

LÄS MER: Kreativ sommar i Ljusnes tomma rum

Tillsammans med Kenneth Linder, enhetschef för Verket har hon planerat årets utställning som är den 15:e i ordningen. Förra året passerade antalet besökare 31000 – vilket är rekord.

Strukturer relaterade till tid, makt, kön, språk, naturvetenskap och textur är exempel på hur de inbjudna konstnärerna väver in begreppet i sina verk.

Både materiell och samhällelig tolkning finns i Oleks verk. Den New York-baserade konstnären, känd för sina storskaliga virkade verk, gör sin första utställning i Sverige. I Avesta visar hon en installation inspirerad av den gamla arbetarbostaden som finns i Visentparken i Avesta som hon besökte i höstas. Oleks tolkning är en virkad värld iscensatt för en samtida kvinna. Verket drar trådar från då till nu och ställer frågor om vad ett hem är och betyder.

Alexandra Carr från London gör en naturvetenskaplig tolkning av temat, hennes experimentella skulpturer ställer litet mot stort och undersöker vår uppfattning om verkligheten. I Avesta deltar hon med verket "Black Matter" där hon använder magnetism för att skapa strukturer och former med järnfilspån.

Poeten Hanna Hallgren från Stockolm deltar i utställningen tillsammans med konstnären Melissa Henderson från Malmö. Med objekt och måleri tolkar Henderson "Välfärdsstaten", en dikt av Hallgren som handlar om vithetsbegreppet.

Referenser till naturen och samhällets struktur finns i Jakub Nepras två videoverk där han ställer makro mot mikro i myllrande världar som associerar till rymden, havsdjupen och naturens ordning krockad med människans uppbyggda strukturer.

Avesta Art öppnar 28 maj och pågår till och med 18 september.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons