Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Märkta ord

/

Det här med integration är svårt. Inte bara att få människor med olika bakgrund, språk och kultur att mötas i samhället. Det är något med orden.

Annons

Det blev jag varse när jag lyssnade på förmiddagssändningen i dag av P 4 Gävleborg.

Där läste Wenda Hajo upp min notis på kultursidan samma dag, om en teaterförenings idé om att bjuda på inträdet när en svensk bjöd med sig en asylsökande eller nyinflyttad på teater.

Läs notisen här.

Vilka ord ska man använda? I notisen stod bland annat: En "svensk" kan bjuda med minst en asylsökande eller nysvensk till scenkonstföreställningarna. Då går alla in gratis.

Varje ord smakades det på. I radiostudion blev det skratt kring citattecknen kring ordet svensk och om varför man skrev nysvensk.

Och visst. Ord kan tolkas. Själv använder jag sällan ordet invandrare, för hur länge är man det? En del kallas invandrare trots att de är födda i Sverige. Det finns till och med uttrycket "tredje generationens invandrare". Nysvensk säger i alla fall något om att man inte varit i Sverige så länge. Asylsökande är den som ännu inte fått klartecken att bosätta sig i landet.

Orden är laddade och betyder olika saker beroende på vem som uttalar dem och vilka åsikter man har i frågan. Men då blir det så synd när man märker ord även när det är tydligt att viljan bakom handlar om riktiga möten mellan människor.

Läs också: Region Gävleborg satsar på kultur för flyktingar

Texter får kritiseras och analyseras, men nog var intentionen bakom Dellenkulturs och Scenkonst Hudiksvalls utmaning till andra teaterföreningar klar? Bjud in den som står utanför den svenska gemenskapen.

För det handlar om möten. Vi behöver utbyta erfarenheter och tankar på olika platser och på olika sätt. Språkkaféer, konserter, teaterföreställningar, i kön på Ica, på lekplatsen på fotbollsplanen. Om du sedan kallar dig svensk, "svensk", nysvensk, invandrare, asylsökande, EU-medborgare eller annat kan kvitta.

Läs mer: Frivilliga krafter stöttar asylsökande på olika sätt.

Mer läsning

Annons