Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom hem till en slöjdare

/
  • Helst sitter Gun Palmqvist här på verandan och målar. En svepkorg svampmålar hon gärna på insidan.
  • En egen konstruktion av makarna Palmqvist. Ett ställ för gåstavar, käppar eller paraplyer.
  • Ryggsidan av en luffarkrok, som Åke Palmqvist försett med ett vackert täljt mönster.
  • Luffarkroken över axeln gör det lättare att bära en påse på ryggen. Åke Palmqvist demonstrerar luffarnas verktyg, som han väckt liv i.
  • Det är många föremål som Åke Palmqvist slöjdat i sin snickarbod i Iste. På lördag är det öppet hus.
  • En stövelknekt, en täljd klädhängare och så hängaren för gåstavar att fästa på väggen är makarna Åke och Gun Palmqvists egen konstruktion.
  • Blå Arbråfålar och glada band visar vägen till de olika slöjdarna längst slöjdrundan.
  • Åke Palmqvists luffarkrokar och Gun Palmqvists matta möter redan innanför dörren.
  • Ljusstakar av egen komposition, svepaskar och krokar är bara en liten del av makarna Palmqvists rika slöjdproduktion.

I Vallsta är det inte konstrunda som gäller, utan slöjdrunda. För varje år växer Arbrå hemslöjdsförenings tradition allt mer. På lördag 28 maj är det dags igen.

Annons

- Det finns så otroligt många slöjdare i Vallsta med omnejd, här sitter en slöjdare i var sjunde gård, förklarar makarna Åke och Gun Palmqvist i Iste. De och dottern knypplerskan Kerstin Höglund, Vedmora, är några av dem som kommer att öppna sina hus på lördag för besökare.
Makarna Palmqvist hör till dem som i åratal regelbundet samlades hemma hos slöjdgurun Nisse Blixt i Vallsta. Ja, de tror faktiskt att det är hans förtjänst att slöjdintresset är så levande i trakten.
Tjugofem år har de slöjdat med Blixt. Sedan tog Gun och Åke över stafettpinnen och nu är det hemma hos dem slöjdarna samlas varannan måndag.
Åke Palmqvist är träslöjdaren i familjen, Gun sköter målningen av alla hans alster och är textilare. Men på senare år har även hon börjat jobba i trä.
Det är en upplevelse att besöka Palmqvists hem, där de förstklassiga slöjdarbetena på ett naturligt sätt ingår i heminredningen. Tecknet på en skicklig slöjdare är inte bara att allt är hantverksmässigt utmärkt utfört, utan också att ta upp gamla föremål och tekniker och allra helst använda dem till att utveckla föremål som behövs i vår tid.
Redan på tröskeln får man bevis på att här bor två skickliga slöjdare. Framför dörren ligger hennes egen konstruktion av en stickad matta av trasor, med väl avvägt rutmönster. Vid sidan står en korg fylld av något som ser ut som krokiga, korta käppar med en förbryllande krok i änden. Alla utsökt vackert täljda i björkträet som växt i rätta krokiga formen.
- Kan du gissa vad det är? frågar de och ser finurliga ut.
Nej, jag har inte en aning, får inte ens en association. En käpp kan det inte vara.
- Det är en luffarkrok, säger de och visar hur man lägger den över ena axeln och hänger på en påse. Den långa delen räcker då över bröstet ned till midjan och kan hållas fast under livremmen. Då kunde luffaren få händerna fria, för dragspelet, kanske.
Mycket charmigare än en ryggsäck!
Längre in i hallen finns en egen konstruktion som de skämtsamt säger kan passa en dam i 70-årsåldern. En vackert täljd klädhängare, en stövelknäckt och ytterligare en grej jag inte kan ta igen. De visar igen — en hängare med tre platser att klämma fast käppar eller kanske gåstavar.
Samtliga delar spartamt färgsatta av Gun Palmqvist i svart och klassiskt rött med guldinslag.
Nog förstår man varifrån dottern Kerstin Höglund fått sin förmåga ifrån till totalt nytänkande kring att knyppla spetsar.
Detta kommer hon att visa på lördag i huset intill föräldrarnas.
Ja, det är bara några exempel på vad som kan vänta när man får komma hem till en slöjdare.
På lördag 28 maj finns det åtta olika stopp att besöka på bägge sidor om älven kring Vallsta. Flera har haft öppet tidigare, men några är nya för i år. Och på varje plats tar flera slöjdare emot, så man kan få se en mängd olika tekniker.
Slöjden har många ansikten i Vallsta!

Mer läsning

Annons