Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske en ny Povel

/
  • Zac OÝeah har slagit till igen med en ny roman, Summan av kardemumman, med undertiteln En fruktansvärd roman. Foto: Zac OÝeah

Anne Brügge ser en ny Povel Ramel eller en Tage Danielsson i Zac O'Yeahs rafflande fars Summan av kardemumman.

Annons

Zac O’Yeah, vilket författarnamn! Han har själv hittat på det. Och han zickzackar mellan kulturer, född i Finland (han heter även Sakari Nouttimäki) och talar göteborgska. Som indier sedan tio år har han försett Sverige med underhållande essäböcker, om sina försök att bli Bollywoodstjärna, om sina försök att bli vis (Guru) och förra året en jättebok om Gandhi, vilken var nära att få Augustpriset.

Nu slår han till med En fruktansvärd roman, ja undertiteln lyder så. Summan av kardemumman är en rafflande fars om diverse idealister i terroristbergen österut: En kvinnlig diplomat, före detta alkoholist och numera buddhist. En inbäddad krigsreporter med en zigg i mungipan, en pyrande i askfatet och en i kaffemuggen. Det flummiga svenska paret som smugglar bakterier. Och en lång amerikan klädd i kvinnotält. Alla komiskt överdrivna, liksom hela intrigen om hur ett nytt världskrig hotar och stoppas.

Att våldet har sitt ursprung i några skämtteckningar i Norden kunde vara uppfunnet av Zac O’Yeah. Redan första sidan får mig på humör: ”Skulle det visa sig att det finns någon levande människa som liknar en av de fiktiva personerna hoppas man att han eller hon omedelbart skärper sig”.

Följ med till påhittade ställen som Adabistan, Qabristan, staden Nadir-e-Rozgar och torget Ghulghula Ghamsan! Där hittar du snart britten O’Guffin. Medan ansiktet sjönk mot bardisken tänkte han: ”Att tappa tron på sig själv är sällan så svårt som det verkar.”

Det är sådana små hemmagjorda sentenser och mängden av verklighetstrogna detaljer som gör läsningen till en ren fröjd och oförfalskad skadeglädje.

Om Guru och Mahatma! visade oss världen, så visar Summan av kardemumman att så här vilt och fräckt kan man skriva. Zac O’Yeah är en ny Povel, en ny Tage, en ny Babben, fast mycket, mycket värre.

Anne Brügge

Mer läsning

Annons