Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarkören och SFI-elever uppträder

På söndag är det återigen dags för CUL:s SFI-elever och Hudiksvalls kammarkör att framträda med sitt arrangemang i Baptistkyrkan. Integration och stärkta svenskkunskaper är syftet.

Annons

SFI-eleverna visar stort engagemang under onsdagens repetion. På söndag kl 17 är det nämligen dags för eleverna att tillsammans med kammarkören uppträda i Baptistkyrkan.

2015 stöttade Region Gävleborg kulturprojekt som främjar integration runt omkring länet. En halv miljon kronor fördelades på till exempelvis barns eget skapande, körsång, poddar, spelkvällar, communityart, hantverk och konstprojekt är exempel på verksamheter som har beviljats stöd.

- Det är både imponerande och glädjande att det finns så många goda krafter i länet som vill använda kulturen som en resurs i integrationsarbetet, sa Alf Norberg, regionråd.

Ett av projekten som fick stöd till sin idé, skickades in från kammarkören i Hudiksvall. Idén gick ut på att sjunga svenska sånger tillsammans med SFI-eleverna som läser vid CUL, Centrum för utveckling och lärande i Hudiksvall. Nu på söndag är det andra året i rad som kammarkören och SFI-eleverna ska sjunga och mucisera i Baptistkyrkan.

Repetition under onsdagen

När tidningen besöker SFI-klassen repeterar de för fullt. Elevernas engagemang för sången är tydlig. George Rabats sång ljuder högst. Han sitter längre fram och verkar diregera sången för de andra eleverna.

- Jag ska sjunga två sånger på söndag, en på arabiska och en sång, som jag tror är känd i Sverige som heter, Räck mig din hand, säger han.

Det är inte ovanligt att lärare som arbetar med att lära ut SFI, Svenska för Invandrare, använder sång som metod för att stärka elevernas svenskkunskaper. Dessutom har forskning visat att musik har en hel del hälsofrämjande fördelar.

- Det är roligt att lära sig svenska genom att sjunga och inte bara sitta ner och läsa. Av alla sångerna som vi sjunger tycker jag bäst om, Teddy Björnen Fredriksson, säger Faime Ekbadi.

Syftet med projektet är att eleverna ska lära sig svenska genom att sjunga svenska sånger, och att de får träffa svenskar som sjunger i kör.

- Det är viktigt att må bra och inte bara läsa. Det märks att eleverna blir glada av musiken. Tanken är att eleverna genom projektet ska träffa andra svenskar, säger Kerstin Winblad von Walter.

Hon fortsätter.

- Jag märker att eleverna blir väldigt glada och har ett engagemang när de sjunger. De tycker väldigt mycket om I natt jag drömde. Just Vem kan segla, påminner om att många av flyktingarna varit båtflyktingar. Ibland ser jag blanka ögon.

Alla är välkomna till Baptistkyrkan på söndag klockan 17.00 och det är fri entré.

Två av SFI-eleverna applåderar när deras klasskamrat framför en sång på arabiska.

Kerstin Winblad von Walter, leder körsången.

Faime Ekbadi tycker om att sjunga och lyssna på musik. Teddy Björnen Fredriksson tycker hon bäst om att sjunga.

Geoge Rabat framför en sång på arabiska för SFI-klassen.

Mer läsning