Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefin Ljungman ångrar ingenting

/
  • Josefin Ljungman publicerade ett kränkande jobberbjudande som hon fått på sin Facebook-sida.

Vi sägs leva i ängslighetens tidevarv när få sätter saken framför den egna vinningen. I sommarens kulturserie ”Visselblåsarna” presenterar vi några fiktiva och verkliga personer som trots allt vågar: I dag: Josefin Ljungman.

Annons

När Sveriges Radio 2010 gjorde en uppmärksammad enkät om sexuella trakasserier mot skåde­spelare svarade påfallande många att de blivit utsatta.

I våras fick skådespelaren Josefin Ljungman på Facebook ett jobberbjudande från en manlig regissör som ­berättade att han skulle göra en film och behövde vackra kroppar. Han skrev också att han ville ha sex med henne och på exakt vilket sätt.

Josefin Ljungman frågade om hans konto hade blivit kapat?

Det hade det inte.

Då publicerade hon hans meddelande, utan namn, på sin Facebooksida.

I stället för att bara svälja obehaget och förtreten bröt hon mot tystnadskulturen, något som också blev ­enklare av att det kränkande erbjudandet var skriftligt.

– Om det är muntligt eller fysiskt är det svårt att berätta om, och folk kan säga att det där tolkade du fel, men här var det klockrent, svart på vitt. Det var lite skönt att rent symboliskt ta bort det här från min privata inbox och lämna ifrån mig det, säger hon.

Regissören är varken hyllad eller känd, hon hade inget behov av att hänga ut honom vid namn. Däremot ville hon lyfta frågan. Många, även äldre skådespelare, har hört av sig och berättat om liknanden erfarenheter.

Även om den mediala uppståndelsen blev större och jobbigare än vad hon kunde ana ångrar hon sig inte.

– Om jag förlorat några jobb på ­detta är det i så fall jobb som jag inte velat ha.

Mer läsning

Annons