Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joe Hill i skuggan av Greider

/
  • Göran Greider, författare till
  • Gävlesonen Joe Hill räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska protestsångare. Han avrättades den 19 november 1915 i Salt lake City, USA.

Göran Greider målar sitt Joe Hill-porträtt med breda penslar. Lars Anders Johansson är ömsom imponerad, ömsom irriterad.

Annons

Den 19 november 1915 arkebuserades Gävlesonen Joel Hägglund i delstatsfängelset i Salt Lake City, Utah, försedd med ögonbindel och fastbunden vid en stol. Ett och ett halvt år tidigare hade han gripits, misstänkt för ett brutalt dubbelmord på en butiksinnehavare och dennes son. Under den farsartade rättegången och påföljande fängelsetiden skulle Hill bli en internationell celebritet och såväl den svenske kungen Gustav V som den amerikanske presidenten Woodrow Wilson engagerade sig i hans öde.

Joel Hägglund, eller Joe Hill som han kallade sig efter utvandringen till Amerika, hade vid det laget etablerat sig som diktare och sångskrivare inom den radikala fackföreningen IWW och hans sånger, inte sällan nya texter till gamla väckelsesånger och slagdängor, sjöngs av arbetare över hela den amerikanska kontinenten. Rättegången mot Hill kom att få politiska dimensioner och det är en utbredd uppfattning att myndigheterna i Utah ville se Hill fälld som en markering mot radikalerna i IWW. Efter avrättningen har Hill kommit att bli något av en martyr inom arbetarrörelsen och hans minne och sångskatt lever vidare.

Göran Greiders Städerna som Minns Joe Hill, påpassligt utgiven till hundraårsminnet av Joe Hills avrättning, utgörs av tre olika berättelser. Det är dels berättelsen om Joel Hägglunds, sedermera Joe Hills, fascinerande levnadsöde i Sverige och Amerika kring förra sekelskiftet, dels berättelsen om arbetarrörelsens framväxt och kamp under samma period, i vilken Hill med sina sånger kom att spela en betydelsefull roll, dels berättelsen om Greider själv som stövlar runt i olika städer på jakt efter Hillparafernalia och samtida radikaler som han kan romantisera.

Greider är en flyhänt berättare som lyckas levandegöra familjen Hägglund och den miljö där de levde och verkade på ett sätt som inte den senaste stora Hillbiografen, William M Adler lyckas med. Medan Adlers biografi fokuserar på mordgåtan och rättegångsprocessen, med utgångspunkt i dittills okända brev som Adler lyckats gräva fram, målar Greider med breda penslar upp en bild av tidsandan. Att skildringen är politiskt färgad av Greiders egna ståndpunkter är i regel inget problem eftersom varudeklarationen är tydlig, Greider är en man med en mission.

Dessvärre tenderar författaren själv att stundtals skymma berättelsens huvudperson och de långa utvikningar som skildrar Greiders egna eskapader i Hills fotspår är måttligt intressanta. Det är synd för boken är helt uppenbart frukten av en omfattande research som ibland får träda tillbaka för Greiders egen persona.

En intressant detalj är att Greider lanserar en egen teori om att Hills förtegenhet om omständigheterna kring den skottskada han ådrog sig den kväll som mordet han fälldes för begicks, i själva verket syftade till att dölja en homosexuell relation. Medveten om vilken skada en sådan uppgift skulle åsamkat IWW under det pryda 10-talet skulle Hill således ha undanhållit information som eventuellt skulle ha kunnat fria honom från mordet. En spännande teori, men svår att vare sig bekräfta eller vederlägga.

De flesta Hillforskare idag tycks eniga om att Hill troligtvis var oskyldig. Vem om i så fall verkligen begick mordet lär vi aldrig få veta. Rättegången och avrättningen bidrog dock till att Hills namn och sånger spreds över Amerika och världen och lade grunden för den protestsångartradition som senare förvaltats av storheter som Woody Guthrie, Pete Seeger och Bob Dylan.

Lars Anders Johansson är uppvuxen i Gävle, där han var en av 1990-talets punkprofiler. Idag är han är idéhistoriker, poet och trubadur. Han kulturansvarig på det svenska näringslivets tankesmedja Timbro.

Mer läsning

Annons