Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzsaxofonist bjuder in till trädgårdskonsert

Möt saxofonisten Kari Sjöstrand som mixar Hälsingland med New Orleans. Skivinspelningar med kaféförsäljning, och jazz med folkmusik. I helgen bjuder musikern in till utomhuskonsert i Undersvik.

Annons

För snart tjugo år sedan tog saxofonisten och stockholmaren Kari Sjöstrand sitt pick och pack och flyttade med familj till ett torp i Undersvik.

– Jag ville komma ut till naturen och så hittade vi det här torpet som kändes rätt, säger Kari.

Sommartid driver hon kafé, loppis, galleri och musikunderhållning på gården tillsammans med maken Henrik Christensen. Karis estetiska läggning präglar inte bara livet som musiker utan även hemmet i Undersvik där varje vrå bjuder på något spännande. Framförallt kaféets bohemiska inredning ramas in av nostalgisk musik som sipprar ut ur högtalarna.

Saxofonisten Kari Sjöstrand på Karisma trädgårdsscen. Foto: Moa Lindstedt.

När det kommer till genre har Kari en bakgrund inom folkmusik men närmast hjärtat ligger alltid jazzen.

– Det är jazz som gäller om jag måste välja. Jag gillar också mycket soul, funk och rhythm and blues. Både äldre och modernare varianter. Så länge det är riktiga instrument och gärna en riktigt fet blåssektion!

Musikerlivet

Att Kari skulle bli musiker var inte självklart under uppväxten. Visserligen gick hon Adolf Fredriks musikskola i Stockholm, men själv hade hon planer på att bli konstnär och var involverad i diverse teateruppsättningar. Det var inte förrän hon i tjugoårsåldern blev tillsammans med en musiker som Kari insåg att hon ville göra musik.

– Jazzmusik bygger på improvisation, då är saxofonen ofta tongivande och det tyckte jag var häftigt. Jazzen blev en slags revolt för mig från Adolf Fredriks ”rena och perfekta” stil. I början spelade jag bara på feeling, noter lärde jag mig senare, berättar Kari.

Sedan 80-talet har hon levt som frilansmusiker och turnerat i allt från Spanien, Italien och Frankrike till USA. Framförallt New Orleans med sin djupt rotade musikscen är en stad hon återkommer till. – I New Orleans spelar jag dag som kväll i olika konstellationer. Det finns så mycket mer livemusik där!

Framöver kommer Kari Sjöstrand släppa två album tillsammans med bandet TALK, som utöver Kari består av Gunnar Åkerhielm, Ulf Åkerhielm och Sebastian Voegler. En med eget skrivet material och en där bandet tolkar jazzmusikern Lars Gullin.

I höst är flygbiljetten till New Orleans redan bokad. Utöver det planerar Kari att skriva mer egen musik.

– Jag har en hel del ideér, men sedan gäller det att slutföra dem också. Att sätta lite eld i baken på sig själv.

Karisma trädgårdsscen

På söndag arrangerar Kari och Henrik för nionde året i rad utomhuskonserten ”Karisma trädgårdsscen” med Undersviks exceptionella natur som kuliss. På scen står Kari själv med det egna bandet HUSK, bestående av Henrik Christensen på kontrabas, Ulf Nilsson på fiol och mandolin och Stefan Valsberg på slagverk.

– Det blir en mix mellan folk och jazz där vi improviserar mycket. En del Hälsingepolskor från trakten och egna visor, säger Kari.

På scen kommer även sångerskorna Johanna Bölja och Emma Härdelin att framföra folkmusik. Utomhuskonserten börjar klockan 19, och om det skulle bli regn flyttar evenemanget in till bygdegården bredvid.

Förutom musikerlivet driver också Kari Sjöstrand tillsammans med maken Henrik Christensen loppis, kafé, musikunderhållning och galleri i Undersvik. Foto: Moa Lindstedt.

Mer läsning

Annons