Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italiens stora invandrarepos

Sverige har sitt invandrarepos, Irland sitt med ”Ängeln på det sjunde trappsteget”, nu har även Italien sitt med den storartade och gripande romanen Vita, av Melania G Mazzucco.

Annons

Vita är en roman med dokumentära inslag om en släkt som emigrerar till Amerika från byn Tufo i Italien. Den tar sin början 1903, då två barn, Diamante och Vita, 12 och 9 år gamla, anländer till den kaotiska ankomsthallen på Ellis Island och utsätts för den första kränkande behandlingen, då Diamante tvingas klä av sig naken. Men flera ska det bli. Eftersom ingen tar emot dem, förirrar de sig in i Central Park, där de möter en positivhalare, som talar om för dem att den enda skillnaden mellan Amerika och Italien är att här finns det pengar, men inte för italienarna. Sedan bestjäl han dem på allt de har.

De slår sig ner hos Vitas far, Agnello, en self-made man, som driver en frukt- och grönsaksbutik, men också hyr ut rum på Prince Street i ett nergånget område i staden. Diamante får jobb som tidningspojke, lumpsamlare och med att tvätta och smycka lik på en begravningsbyrå. Vita får passa upp på hyresgästerna, städa och laga mat, tillsammans med Agnellos tjerkessiska älskarinna, som han kallar Lena.

Det är en rå och brutal verklighet barnen omges av. Italienare står inte högt i kurs. De möts av skällsord som dagos och goon (gorilla). Och på barernas skyltar kan de läsa ”no dogs, niggers, italians”. Brottssyndikat, som Svarta handen, sprider skräck med bomber och hot.

Diamante lider av att inte kunna språket och i utbyte mot kyssar lovar Vita att lära honom engelska. En spirande romans inleds, som växer till kärlek, trots att deras hemlighet upptäcks och Vita utsätts för en grym behandling av sin stränge far. Diamante, som dragits in i kusinen Roccos brottsliga förehavanden, fruktar för sitt liv sedan han följt sitt samvete och inte avslöjat en person som skulle likvideras och han tvingas därför fly från staden. Men innan dess tar han med Vita till ett nöjesfält, där de förlustar sig och vinner en danstävling. Under stjärnorna på stranden av Coney Island lovar de varandra trohet. Diamante reser till Ohio och tar anställning som water boy vid järnvägen. Vita blir kvar i New York. Frågan är: kommer deras kärlek att bestå?

Melania G Mazzuccos roman är en detaljrik muralmålning, där fakta och fiktion blandas till en slösande rik berättelse. Vita är full av hjältedåd, idog strävsamhet, välvilja, godhet, nedrighet, organiserad brottslighet och hänsynslöshet. Men också om en ungdomskärlek som aldrig rostar. Vita betyder på latin livet och det är vad det här handlar om.

Christer Nilsson

Mer läsning

Annons