Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration tema i Hälsingland i helgen: Många tillfällen att få ta del av flyktingars berättelser

/
  • Skådespelaren Monirah Hashemi berättar om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker i föreställningen Sitaraha – stjärnorna i Bollnäs.

Kulturlivet i Hälsingland engagerar sig mycket i integration och flyktingfrågor just nu. De närmaste dagarna blir det teater, föreläsningar och kulturkafé med musik och berättelser runt om i landskapet.

Annons

I Söderhamn pågår ett projekt som heter Kulturvän Söderhamns Konstförening, med Kulturvänskafé på Kvarnen. Under våren ges fem föreläsningar om utomeuropeisk kultur, och då främst från Syrien. Nu på lördag är det Rabeea Ibrahim som berättar med hjälp av tolk om att skulptera i sten men också om sitt arbete med att kopiera skulpturer från världsarvets Palmyra. Även Musica Viva med internationella vänner spelar.

Sitaraha – stjärnorna heter en spännande scenföreställning som ges i Bollnäs kulturhus på lördag. Med hjälp av teater, sång och dans berättar skådespelaren och pjäsförfattaren Monirah Hashemi om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker, fram till i dag. De tre är Halima, som ska stenas för att ha blivit våldtagen av sin styvson, Gul Belgum som har förlorat sin familj i kriget 1892 och Sara som lever i 1980-talets brutala inbördeskrig.

Kainos sång är Skotte Musikteaters föreställning om ett finskt flyktingbarns öde i Sverige under andra världskriget. Den föreställningen ges i Kulturhuset Glada Hudik på lördag.

LÄS MER: Teater med vackert stänk av finskt vemod

Det finns olika sätt att arbeta för integration i kommunerna och projektet Frivillig i Gävleborg ordnar flera träffar i samarbete med lokala aktörer. Inspiration för integration heter lördagens program som bjuder på både teater och intressanta föreläsningar i Celsiusskolans aula i Edsbyn. Allt för att ge en inblick i varför människor flyr till Sverige och hur de blir mottagna – i detta fall i Ovanåkers kommun.

På programmet i Edsbyn står en föreläsning med Jenny Stenberg Henning och Anders Pommer om en flyktings väg till kommunen. Bashar Burhan berättar om inbördeskriget i Syrien och teatergruppen Stronger uppträder med föreställningen "Inte rasist men...".

Mer om integration: Författarbesök på SFI i Edsbyn

Inspiration för integration heter också måndagens träff på Kulturhuset i Hudiksvall, då bland andra David Thurfjell, professor i religionshistoria vid Södertörns högskola föreläser på temat "Se dig själv i den andre: om islam, kristendom och sekularisering".

Även de minsta barnen är en ingång i språk och integration. Det har Svenska med baby tagit fasta på. Nu startas en grupp i Hudiksvall för föräldrar med barn från olika bakgrund och språk. Första mötet är på Hälsinglands museum på måndag.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons