Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirerande bok om läsandets kluvenhet

Om läsandets och skrivandets kluvenhet handlar journalisten Åke Lundqvists, mångårig medarbetare i Dagens Nyheter, essäbok ”Sönder och samman”. Christer Nilsson blir inspirerad.

Annons

Precis som barnet bygger torn av klossar och sedan rasar dem, så har Åke Lundqvist lockats av läsandets sönderdrift och helhetslängtan, sökt sig till diktverk som innehåller denna strävan.

Hos Archilochos, som i litteraturhistoriska handböcker kallas den första lyrikern i västerlandet, finns bara spridda fragment kvar, vilket lockat forskarnas fantasi. I tomrummen har man sökt meningar, helhet, sammanhang. Men är det inte de enskilda stympade versraderna som glöder, undrar Åke Lundqvist och ger exempel från både Tomas Tranströmers och Joseph Brodskys diktning.

Två essäer behandlar Peo Sundmans böcker ”Skytten” och ”Ingenjör Andrées luftfärd”. I Sundmans värld heter motpolerna ensamhet och gemenskap. Huvudpersonen Åke Enarsson i ”Skytten” upptäcker att den samhällsgemenskap han tagit för given krackelerar, då han vådaskjutit en jaktkamrat. Vådaskottet ställer honom utanför gemenskapen, men ger honom samtidigt frihet. I Andréegestalten ryms motsättningen redan i titeln, saklighet står mot något lättfärdigt, drömskt. Trots noggranna och sakliga analyser slutar Andrée-expeditionen i katastrof. Viljan och önskan att uppnå något har tagit kommandot över förnuftet, sakligheten. Åke Lundqvist gör här en jämförelse med en annan katastrof, Irakkriget.

Den längsta essän tar upp T S Eliots långa dikt ”Det öde landet”. Dikten tycks suggerera helhet, men bjuder skärvor. Det är de enskilda scenerna, delarna som lyser. Det var också det sönderbrutna, blandningen av predikoton och avantgarde, sublimt och trivialt som slog an då dikten först publicerades. I Eliots dikt finns reminiscenser, ekon som länge varit på väg, för att till slut finna sin användning.

Åke Lundqvist inleder sin essäbok med att prisa Olof Lagercrantz som passionerad läsare och som en kran att dricka syrerikt språk ur. Åke Lundqvist visar med sin essäbok att han inte är mycket sämre. Det är en mycket infallsrik och inspirerande bok att läsa.

Christer Nilsson

Mer läsning

Annons