Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insjökrokodilen får möta havet

/
  • Nicke Rosén är konstnären i Delsbo bakom den fem meter långa krokodilen i betong som ska ställas ut i Danmark. På måndagen kom Sigges Larsson från Järvsö med lastbilen som lyfte upp den stora och tunga krokodilen på flaket för vidare transport till Jylland. Skulpturfestivalen Høfde 90 pågår mellan den 1 och 15 augusti.
  • Så här såg det ut när krokodilen landat på Sördellens strand 2004. Den gången sprack skulpturen i två delar och fick lappas ihop på plats.

Nu får Dellenkrokodilen, Nicke Roséns betongskulptur som ställdes ut vid Konstvägen för elva år sedan, känna på saltvatten. I augusti blir dess nya hem Nordsjön vid Jyllands västkust under några veckor.

Annons

Fem meter mäter den flera ton tunga skulpturen som konstnären Nicke Rosén, Stockholm och Delsbo, skapade till Konstvägen mellan Dellarna 2004.

– Krokodilen är ett urtidsdjur, lika gammalt som dinosaurierna, som fanns under den tid som Dellen som skapades ur ett meteoritnedslag. Jag gjorde den som en hommage, säger Nicke Rosén.

Krokodilen var imponerande där den låg på stranden vid Sördellen nära Norrbo och så tung att den bröts i två bitar när den skulle fraktas bort.

– Men nu är den förstärkt och mycket tyngre, berättar Nicke Rosén.

Det är den internationella skulpturfestivalen Høfde 90 i det lilla fiske- och turistsamhället Agger mellan Limfjorden och Nordsjön på Jylland som inbjudit ett 60-tal konstnärer från flera länder att ställa ut i en del av nationalparken Thy.

– Jag har tidigare ställt ut hos Kirsten Barlit, som är ansvarig för konstprojektet, så jag vet hur det ser ut där.

På måndagen kom Sigge Larsson från Järvsö med lastbilen som lyfte upp den stora och tunga krokodilen på flaket för vidare transport till Jylland. Skulpturfestivalen Høfde 90 pågår mellan den 1 och 15 augusti.

Mer läsning

Annons