Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I katastrofens epicentrum

Bosse K Pettersson har läst Hans Magnus Enzensbergers bok om Weimarrepubliken och dess sammanbrott.

Annons

I Hammerstein eller egensinnet placerar Hans Magnus Enzensberger en tysk generalsfamilj under mikroskoplinsen.

På en blixtrande klar och genomgående underhållande prosa lyckas han med hjälp av denna undersökning – samt en rad i sammanhanget inte helt ortodoxa berättargrepp – belysa Weimarrepubliken och framför allt dess sammanbrott.

Enzensberger har förvisso koll på källorna, och tillåter sig glatt, att utöver belagda fakta, i avgränsade avsnitt komma med såväl subjektiva omdömen som postuma, ofta komiska, intervjuer med de inblandade. Resultatet har blivit en utomordentligt njutbar historielektion som ger åtminstone en lekman åtskillig ny kunskap.

General Kurt von Hammerstein-Equord avgick från sin post som chef för det tyska riksvärnet (den 100 000 man starka armé Versaillesfreden tillät Tyskland hålla) i samband med Hitlers maktövertagande 1933. En av bokens stora frågor gäller varför Hitlermotståndaren Hammerstein och hans många likasinnade kollegor på de högsta posterna inom armén, inte förmådde förhindra den katastrof de kunde ana åtminstone konturerna av. Där Weimarrepublikens politiska liv slagits i spillror skulle den av tradition mäktiga officersklassen möjligen kunnat ingripa.

Att Hammerstein var lat – intelligent men lat - och därtill gjorde en dygd av saken (Man måste se upp för den som dum och flitig…) räcker kanske inte så långt som förklaring till Weimarrepublikens svåromfattade undergång. Ändå blir det påfallande hur svårt de goda, etablerade krafterna hade att få ändan ur vagnen. I tid. Att åtskilliga andra officerare lämnade Hitlerlägret i ett senare skede, bland annat kretsen kring kuppmakaren von Stauffenberg, blir ju i historiens ljus inte mycket till tröst.

Enzenbergers inspirerade krönika slutar emellertid inte vid Kurt Hammersteins tillbakadragande från den politiska scenen. Av generalens sju barn sökte sig flera till den kommunistiska rörelsen, ett par av döttrarna gifte in sig i judiska vänsterintellektuella miljöer, någon kom att samarbeta nära med just von Stauffenberg. Författaren spårar upp, tecknar minibiografier, intervjuar oblygt de sedan länge bortgångna.

Så blir Hammerstein eller egensinnet inte bara en nyttig historielektion, utan också en fascinerande familjekrönika inifrån den ofattbara dårskapens epicentrum.

Storartad läsning.

Bosse K Pettersson

Mer läsning

Annons