Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herta Müller får litteraturpriset

/

Den rumänsk-tyska författaren Herta Müller tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Svenska Akademien motiverar valet med att hon "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap".

Annons

Den 56-åriga författaren, uppvuxen inom den tyskspråkiga minoriteten i Rumänien, är sedan 1987 bosatt i Berlin efter att ha hamnat på kant med den kommunistiska regimen i sitt hemland. Hennes böcker hade då förbjudits i Rumänien och hon hade tvingats lämna sitt arbete som lärare på ett universitet.
Herta Müllers tidiga författarskap bär starka drag av upplevelserna från att ha levt under Ceausescus förtryck. Efter flykten till Väst har hon skrivit mycket om hur det är att leva som flykting.

1982 med novellsamlingen "Flackland". Bland hennes mest kända verk finns romanen "Hjärtdjur" och essäsamlingen "Kungen bugar och dödar" från 2005, en essäsamling där rädsla spelar en viktig roll. Om det sade hon då i en intervju med TT Spektra:
- Rädsla finns ständigt där när man lever i en diktatur och ständigt blir förföljd. Det är ett av diktaturens vapen för att hålla folket i schack. Därför vore det onormalt att inte känna rädsla, sade hon.
Nyligen kom romanen "Atemschaukel" ut på tyska. Hon ges i Sverige ut på Wahlström & Widstrand.
Tillkännagivandet av årets litteraturpris var den nytillträdde ständige sekreteraren Peter Englunds första framträdande i litteraturvärldens absoluta fokus. Företrädaren Horace Engdahl brukade alltid läsa upp vinnarmotiveringen på fem språk, men Englund lät sig nöja med tre - svenska, engelska och tyska.

Mer läsning

Annons