Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är boken om sommaren 2015

/

Annons

Efter den gångna sommaren borde vi alla vara experter. Molnkonnässörer. Om än inte lika kunniga som meteorologen och författaren LG Nilsson, som i ”Moln” (Nautiska förlaget) ger oss ett språk för de där irriterande sakerna som förstör våra blå sommarhimlar.

De irriterande sakerna är förvisso en förutsättning för våra liv. LG Nilsson förklarar inte bara vad molnen har för funktion i planetens liv, han går också pedagogiskt igenom de olika molntyperna och varför de bildas (cirrus, cumulus, stratus …). Med de kunskaper som LG Nilsson ger kan man själv bli hobbymeteorolog och spå vilket väder som väntar under dagen, utan att konsultera telefonens väderapp.

Författaren nöjer sig inte med den strikt vetenskapliga sidan, utan ger även läsaren molnens kulturhistoria. Goethe och Harry Martinson har diktat om molnen och konstnärer som John Constable har förevigat forna dagars moln för framtiden. Visste ni att molnen hade sin egen Linné, som klassificerade tussarna och gav dem namn? Han hette Luke Howard. Konstnären Caspar David Friedrich blev så förgrymmad av att molnen, symbol för ”gränslös frihet”, klassificerades att han vägrade illustrera Goethes dikter.

Boken innehåller fotografier av alla molntyper man kan tänka sig. Till nimbostratus, regnmoln, hade LG Nilsson kunnat vänta till sommaren 2015 för att få en perfekt illustration.

Mer läsning

Annons