Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ger Cornelis nytt liv

/

Provfilmningen skedde på behandlingshemmet där Hans-Erik Dyvik Husby lagt in sig. Efter en minut hade Amir Chamdin hittat sin Cornelis. Nu är inspelningen av filmen om nationalskalden i full gång.

- Skål för denna skuta!

Annons

Hans-Erik Dyvik Husby, mer känd som Hank von Helvete i norska rockbandet Turbonegro, står i tajt ljusblå polotröja och repeterar för en scen i filmen "Cornelis". Årtalet ska vara 1970 och platsen tv-programmet som bär Cornelis namn.
Mellan repetitionerna underhåller Dyvik Husby de unga musikerna med att parodiera svenska polisfilmer, men på presskonferensen en stund tidigare är han allvarligare.
- Att spela Cornelis är jättebra mentalhygieniskt. Jag får konfrontera de ögonblick i mitt liv som jag inte är stoltast över, säger han.
Hittade rätt på en minut
När Hans-Erik Dyvik Husby provfilmade för rollen som Cornelis Vreeswijk höll han precis på att bli drogfri på ett behandlingshem i Eslöv, efter 24 års beroende. Cornelis-filmens regissör Amir Chamdin - även han artist, i bandet Infinite Mass - åkte ner på en ingivelse och visste genast att han funnit sin huvudperson.
- Vi hade provfilmat och provfilmat. Men nu tog det bara en minut, säger han.
Cornelis Vreeswijks son Jack Vreeswijk, som gör musiken, till filmen håller med.
- Det är jätteflummigt. Jag har fått se bilder och det är helt enormt. Utan att vara porträttlik är det något i själva sättet han rör sig... säger han.
"Vår mest kände invandrare"
Amir Chamdin, som debuterade som regissör med "Om gud vill", och Hans-Erik Dyvik Husby delar en stark relation till Cornelis Vreeswijks musik. De har stora förhoppningar på filmen som på ett icke-dokumentärt sätt ska göra nedslag i viktiga händelser i den holländskfödde nationalskaldens stökiga och skandalomsusade liv.
- Det är en fantastisk historia som inte har berättats. Ett väldigt speciellt liv, ett häftigt liv, mörkt liv, ljust liv och unikt liv. Och så är han vår mest kände invandrare, säger regissören, och huvudrollsinnehavaren avslöjar en snarlik agenda.
- Det har varit mycket rykten. Jag vill ge en bild av Cornelis som hans familj känner igen sig i, säger han.
Premiär i november
Filmen - med en budget på 22 miljoner kronor - började spelas in den 14 april och inspelningen fortsätter fram till den 9 juni. Förmodad premiär blir den 12 november. Scenen i tv-bolaget Eyeworks Bingolotto-studio i Göteborg är en av få studioscener och de flesta övriga spelas in med naturligt ljus i Trollhättan och i Stockholm.
Och att "Cornelis" är en stor och viktig film, det är både Amir Chamdin och Hans-Erik Dyvik Husby eniga om.
För den senare kanske ännu viktigare. Beslutet om att sluta med både heroin och metadonsubstitut följdes nämligen av ett samtal från Det norske teatret i Oslo, med ett erbjudande om att spela Jesus i Jesus Christ Superstar. När så rollen som Cornelis blev klar var det ytterligare en bekräftelse på att beslutet var rätt.
- Då visste jag att stora saker kommer att hända. Det här kan vara en av sakerna som inte är någon tillfällighet, säger Hans-Erik Dyvik Husby.
Sedan är det dags att sjunga "Ågren" och skämta om Wallander. På ren svenska.


Kalle Malmstedt/TT Spektra

Mer läsning

Annons